3 идеи за занимания с пръскалка с вода

През лятото една от най-забавните игри за децата е пръскането с вода. С една съвсем обикновена пръскалка (за цветя или от препарат за прозорци) можем да измислим минимум 3 игри за децата.

Аз използвам пластмасова пръскалка от почистващ препарат. Измивам хубаво празната опаковка, за да изчистя следите от препарата и я пълня с вода. Този на пръв поглед обикновен предмет може да се превърне в супер интересен инструмент за децата:

  1. Изтребителят на вируси/чудовища/дракони

Идеята за тази игра ми дойде, когато големият ми син беше болен у дома. В горещите следобедни часове играехме на терасата, която е със стъклен парапет. Реших да си нарисуваме с тебешир всякакви смешни същества и така се появиха сърдити гръмоносни облаци, вируси, боклусъми (от историята за Бобо Бермундо и отряд ПиПеР), страшни октоподи и др. Задачата на Алекс беше да ги изтреби с помощта на водата, която знаем, че помага винаги, особено в борбата с лошите вируси и бактерии. И така падна едно пръскане, повторно рисуване на чудовища, отново пръскане и така нататък.

Същата игра може да се играе и навън върху земята, върху камъни, върху стена и всякакви други повърхности, които стават за рисуване с тебешир и могат да се мокрят.

2. Какво се крие под листа

Тази идея съм я виждала в Интернет под следната форма: рисувате нещо върху салфетка и поставяте отгоре втора чиста салфетка. Детето мокри горната салфетка с капкомер, например и образът върху долната се появява.

Нямах време да рисувам, затова взех листа от книжка с лепенки, която децата са налепили вече и не й обръщат внимание, но аз я пазя, за да я използвам повторно в нова игра. Залепих няколко листа с цветни картинки върху стъклото, а върху всяка картинка залепих по един бял лист, така че да скрие какво има под него. Помолих детето да напръска листата, за да види какво се крие отдолу. Оказа се доста забавно.

3. Водно лепило

Това занимание сме го правили и преди и знаех, че ще има успех. Използвахме същата книжка от предното занимание, като предложих на детето да изрежем животните и да ги залепим на стъклото с помощта на водата. Показах му първо, че трябва да пръсне малко вода върху стъклото, след това да постави изрезката и отново да напръска, за да я фиксира. Още едно дълготрайно занимание, което завърши с цяла савана върху стъклото.

Бонус игра: почистване на прозорците

Децата обичат да правят това, което и ние, така че може да им предложите кърпа, с която да почистят прозорците. Целта не е наистина да ги почистят, а да развият умения.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.