Екологични уроци за деца: преизползване и игра

Ако следите блога ми отдавна, знаете, че предпочитам да купувам малко играчки и да си правим с децата нови с подръчните материали у дома. Буквално всяка картонена кутия, пластмасова бутилка или някой остарял предмет могат да се превърнат в интересна и забавна игра за децата. Показвала съм ви много такива идеи, а в тази статия ще събера едни от любимите на децата ми, както и някои нови, несподеляни досега.

Но преди да премина към тях, искам да ви разкажа за една кампания на Музейко, посветена на опазването на околната среда, насочена към нашите деца. Кампанията цели да информира и стимулира родителите и децата да потребяват оптимално материалите, да изхвърлят правилно боклуците и да намерят практични начини да удължат живота на вещите си, за да се намалят отпадъците. Веднага щом разбрах за кампанията, без капка колебание реших да се включим с децата.

От Музейко вярват, че бъдещето на околната среда зависи и от децата ни, което съвпада на 100% с моите убеждения. Споделят моето мнение, че грижата за околната среда се възпитава отрано и трябва да застъпим в ежедневието на децата си дейности по разделното събиране, преизползване и намаляване на отпадъците, както и уроци за значението на водата и нейното опазване, и не на последно място за пестене на електроенергия. Кампанията живее в онлайн платформата green.muzeiko.bg и представя лесни стъпки, които всеки може да приложи в своето ежедневие. Различни мисии предлагат на децата и родителите практични идеи и насоки за ежедневно приложение. Научете повече любопитни факти за опазването на природните ресурси и се включете в мисиите.

Накратко ето какво правим ние у дома, за да научим децата ни и да им създадем навици да опазват околната среда:

 • Учим децата колко е важно да пазим чиста природата навсякъде около нас: земята, водата, въздуха. Първата стъпка към това е децата ни да обикнат природата и сами да се стремят да я пазят чиста, а това става с повече разходки навън, наблюдение и изследване на всеки неин елемент – всяка тревичка, цвете, насекомо, камъче, дръвче, животно и пр.;
 • Събираме боклука разделно и учим децата да го правят заедно с мен, като разпознават кой отпадък от какъв материал е направен и в коя кофа трябва да бъде изхвърлен. Често водя децата с мен да „храним“ чудовищата (контейнерите за разделно събиране на отпадъци) със стъкло, пластмаса или хартия;
 • Четем заедно книжки, посветени на материалите, техния добив, обработка, предметите за чието производство се използват и какво се случва с тях, след като вече спрем да ги използваме;
 • Вдъхваме нов живот на отпадъци като картонени кутии, пластмасови кутии и бутилки, хартия, торбички, ластици и др. Правим си играчки, арт произведения или им измисляме практично приложение в ежедневието (с ластици връзваме моливи или играчки, за да не се разпиляват; някои картонени или пластмасови кутии използваме за съхранение на играчки или дребни предмети);
 • Вдъхваме нов живот на стари предмети, които обикновено хората изхвърлят или държат в някой шкаф/мазе/таван като ги използваме за игри или обучителни цели.

Навярно значете, че опазването на околната среда от отпадъците, които генерираме постоянно, може да стане чрез:

 • рециклиране (recycle) на някои материали (хартия, стъкло, метал, пластмаса);
 • повторно използване (reuse) на някои материали (дрехи, мебели, опаковки);
 • превръщането им в нещо ново (upcycle) или смяна на предназначение (от стари автомобилни гуми, например можем да направим кашпи за растения или люлки за децата) 
 • намаляване (reduce) на употребата на някои материали (например, да купуваме по-малко храна, да използваме ефективно хранителните продукти и да готвим, колкото ни трябва, за да не изхвърляме хранителни отпадъци и остаряла храна). 

Аз искам да се фокусираме с децата върху повторното използване на материалите, защото за тях това е най-лесният начин да участват в процеса. Той не само ги учи да използват материалите ефективно и практично, но и развива творчеството им, способността да решават проблеми, да вземат индивидуално решения и да планират.

Ето няколко идеи как можем да помогнем на природата, като преизползваме старите и ненужни предмети, опаковки и пр.:

 • Да си направим играчки от празни опаковки

Тук ни трябва само малко въображение и материали, за да преобразим някои отпадъци в нещо ново и интересно. Може да си направим ракета или фар от пластмасова бутилка:

Може да построим цял мини град със сгради и паркинг от картонени кутии и пластмасови опаковки:

Отново от картонените кутии от обувки, например, можем да си направим пощенска кутия или дори цял театър:

Най-забавно е да творим заедно с децата и да ги оставим те да дават идеи и предложения за тяхната реализация. Крайният резултат, без значение дали е перфектен, е плод на взаимните ни усилия, старание и най-вече на добре прекараното време. Помнете, че не е важен само крайният резултат, но и целият процес, старанието на детето и нещата, които ще научи междувременно. Така децата започват да ценят повече предметите, защото виждат колко време и усилия изисква да създадеш нещо.

Да използваме стари предмети за образователни цели

Стара техника или стари кухненски съдове, например, могат да влязат в употреба с образователна цел за децата. Може да предложим на детето да стане млад фотограф, като снима със стария ни фотоапарат. Почти всеки има у дома си фотоапарат с дисплей, който обаче не използва, защото е вече остарял и не прави много хубави снимки. За сметка на това може все още да снима и не заслужава да лежи в шкафа забравен. Това може да е първият фотоапарат на детето, с който да се учи да снима, без да се притесняваме, че ще го счупи. Алекс например, много обича да снима и иска да снима с телефона ми или с професионалния ми фотоапарат, с който снимам храната, но мен ме е страх да не повреди техниката, така че този стар фотоапарат е чудесно решение. Само го зареждаме, когато му падне батерията и отново снима. Често го пращам на фото експедиции из апартамента, като му давам задача да снима животни, определени предмети или просто цветове и той се забавлява много, а след това разглеждаме заедно снимките. Може да дадем на детето и стар мобилен телефон с работеща камера, с която отново да снима, в случай, че не разполагаме със стар фотоапарат. 

Друга идея е да ползваме стар телефон, за да упражняват децата разпознаване и назоваване на числата. Истината е, че повечето деца се впечатляват много повече от истинските телефонни апарати, отколкото от цветните пеещи и писукащи такива. Дайте стария апарат на детето и го оставете да играе с него: да набира номера и да води разговори като голям човек.  

Старата метална тава за мъфини също може да намери десетки нови приложения, като се превърне в чудесен съд за сортиране на предмети по цвят, форма, количество или предназначение. Подходяща е за игра, както за бебетата (6+ месеца), които тепърва се учат да взимат предмети в ръце, да ги поставят в дупка, да ги подреждат и пр. така и за по-големите деца, които вече следват някакъв модел и логика на подреждане:

 • Да използваме ненужни опаковки за съхранение на играчки

Когато изхвърлям някаква опаковка от храна, почистващ препарат, козметика и пр., винаги се замислям първо дали мога да я използвам за нещо друго. Понякога ги запазвам в шкафа за по-късно, докато им измисля точното приложение, друг път самата опаковка крещи „Използвай ме за новия пъзел на децата!“. И така, в морето от колички, топчета, пъзели с изгубени или скъсани опаковки и пр., на помощ идват пластмасовите опаковки от сирене, сладолед, плодове или прах за пране.

Надписвам ги и рисувам върху капаците предметите, за които са предназначени и така уча и децата да събират и прибират правилно играчките си, за да са им винаги под ръка и да не губят време в търсене.

 • Да предложим анти стрес терапия с ненужни опаковки

Докато научим децата да се справят с емоциите си, можем да им предложим тази забавна игра. Вместо да удрят, да чупят или да хвърлят предмети и играчки, им предлагаме няколко пластмасови опаковки от яйца (най-подходящи са от пъдпъдъчи яйца) и едно чукче, с което да ги удрят. Хубавото на тези опаковки е, че са еластични и лесно възстановяват формите си, така че можем да ги използваме дълго време.

Когато момчетата ми се ядосат един на друг, често им предлагам вместо да се бият, да удрят върху тези опаковки. Така не само отпускат напрежението, но и се забавляват и бързо забравят, че са се карали.

Виждате колко е лесно и дори забавно да ползваме отново и отново ненужни на пръв поглед предмети, вместо да ги изхвърляме. Получаваме нови играчки, образователни материали и дори практични помощници в ежедневието. Вдъхновете се за още практични приложения на опаковките и старите предмети с кампанията на Музейко и се включете и вие със свои идеи. Споделяйте ми и на мен какво сте направили, за да се вдъхновяваме взаимно. Като едни истински Супер герои, грижещи се за околната среда!

Аз, моите момчета и Музейко чакаме с нетърпение вашите идеи и предложения. Колкото повече хора сме заедно в усилията да запазим природата чиста, толкова по-чиста ще бъде тя за нашите деца! 😊

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.