Юнашко камъче – моята дебютна детска книга

Този блог е доказателство, че обичам да пиша. Но любовта ми към писането е дълбоко обвързана с любовта ми към книгите. Израснала съм в дом, пълен с книги. Като малка обичах да си набирам текстове на съчинени от мен истории на една стара пишеща машина. Облепях листите с картон, рисувах илюстрации и си надписвах името като автор над заглавието на книгата.

След като родих и започнах да купувам детски книги, любовта ми към четенето премина на друго ниво. Още по-вълнуващо и приятно. И един ден моите деца, в които култивирам същата тази любов към книгите, ме вдъхновиха да напиша история. Историята за Юнашко камъче.

Историята започва с приключение, с покоряването на Черни връх. Преминава с падане и болка. Завършва с взаимопомощ и научени уроци.

Да напиша историята беше лесно, защото не е измислица, а реална случка от нашето ежедневие на семейство с две малки палави момчета. Да реша дали да я пресъздам под формата на книга беше по-трудната част. Има ли място тази история в библиотеките на децата? Може ли да научи на нещо родителите? Ще заинтригува ли децата?

ДА!

Дълбоко го вярвам.

Издателство Екрие повярваха в историята и нейния потенциал и веднага почнахме работа. Марина Цонева сътвори невероятни илюстрации с помощта на подръчни материали, създавайки колажи, които не просто пресъздават история, а карат детето да фантазира. Резултатът е книга, която разказва случка, но и подтиква децата да измислят своя собствена история.

Книгата помага на родителите и децата да се справят с моментите, в които детето се наранява и плаче. Предназначена е за деца между 3 и 7 години, защото в този период най-често палавите игри и приключенията сред природата завършват с някое падане или дори по-тежко нараняване. След като промием и целунем раната, очакваме детето да се успокои, но болката остава. Никога не казвам на децата ми:

„Спри да плачеш! Нищо ти няма! Не е станало нищо сериозно!“

За децата всяко нараняване е сериозно и аз се старая да уважавам техните емоции и вместо да давам съвети и оценки, просто да съм до тях и да ги подкрепям. Можем да промием и залепим раната, но не можем да премахнем болката. Могат го само децата. С помощта на малко вяра. С помощта на малко камъче. Няма юнак без рани. Няма юнак без юнашко камъче.

Измислих юнашкото камъче именно в опит да помогна на сина ми Алекс, след като падна и си нарани коляното. За щастие той прие идеята и Юнашкото камъче се превърна в чудесен помощник за справяне с всякакви удряния, цицини и рани. У дома имаме вече едно изрисувано камъче, което свекърва ми подари на Алекс специално, за да му помага в тежки моменти.

Но ползите не свършват до тук. Именно Алекс се сети, че когато някой изпадне в беда, трябва да му подадем Юнашко камъче. Всички можем да научим нещо от децата си. Стига да слушаме.

За кого е подходяща книгата Юнашко камъче?

За всички малки изследователи и любители на приключенията сред природата.

За всички родители, които подкрепят своите деца.

За всеки, който се бори с болка, разочарование, тъга, неувереност.

За родителите, които искат да научат децата си да си помагат и взаимно да се подкрепят.

За преподаватели в детски градини.

За творчески настроените деца.

За всеки, който обича да подарява книги вместо излишни играчки.

Имах щастието да представя книгата на „Алея на книгата в София 2021“, където можете да я намерите до 12 септември на бул. Витоша, Щанд 2 на издателство Екрие.

Книгата е налична за поръчка в сайта на издателство Екрие на цена от 12,00 лв.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.