Как да си направим изкуствен аквариум с рибки

Споделям ви идея, която има няколко приложения и ползи за децата. Аз я прилагам, за да науча моите момчета (5 и 3 години), че домашните любимци изискват грижи и внимание.

Големият ми син от известно време иска да му вземем куче или зайче. Но аз смятам, че все още не са готови за животинче. Искам да осъзнаят добре, че то изисква грижи, че също като тях изпитва нужди и емоции, болка и страх, скука и радост. Затова на този етап тренираме у дома с изкуствени рибки.

Децата доста харесаха идеята. Тяхната задача е да хранят рибките сутрин и вечер, без да забравят. Ако успеят две последователни седмици да ги хранят без да им напомняме дори веднъж, ще обсъдим отново въпроса за истинското зайче. На този етап все още забравят, но като им напомня, се втурват и двамата да сипват „храна за рибки“ в аквариума.

Ето как го направихме:

  • За аквариума използваме найлоново пликче от документи. Може да използвате обикновено джобче за документи или плик за фризер.
  • Върху лист нарисувахме рибки, морска звезда, морски таралеж и водорасли, като гледахме от една любима на децата книжка за морските обитатели.
  • Закачихме аквариума на хладилника с помощта на два магнита, защото там ще го виждат най-често, а и ежедневно поставят свои картини върху него, тъкмо на рибките да им е красиво и приятно 😊
  • От ненужна картонена кутия направих храна за рибки, пълна с хартиени конфети (направихме ги с перфоратор по време на едно творческо занимание с есенни листа)

Децата хранят рибките, като изсипват хартиените конфети в плика, а аз ги връщам след това в кутията за храна (без да ме видят). Така следя дали ги хранят или забравят, а те следят дали рибките са си „изяли“ храната.

Заниманието е интересно за децата без значение дали ги подготвяте за истински домашни любимци или не. Полезно е, защото изгражда навици и умения у децата да се грижат за нещо. Може след време да добавят нови рибки, да сменяте картинката или просто да изрязват рибки, които да пускат да „плуват“ сред другите.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.