Разходка с деца до крепостта Кракра, Перник

Първото ни приключение с децата за новата година беше близо до София, но супер вълнуващо и изтощително. Посетихме крепостта Кракра, която се намира в град Перник и за която си мечтаем всеки път, когато минаваме с автомобила през града.

Нашите момчета обожават замъци, крепости, катапулти, тарани и рицари, затова беше ясно, че тази крепост много ще им хареса. Е, нямаше рицари, но пък има таран и катапулт, което е почти толкова готино според тях 😁

Кракра е средновековна крепост, разположена на скалисто плато в днешния град Перник. Нейните останки оформят многоъгълна крепост, за която има данни, че е построена по времето на хан Омуртаг. Крепостната стена е с дебелина 2 метра, като самите очертания на стената следват естествените извивки на платото.

Тази крепост е една от най-значимите в българските земи. В началото на ХІ век владетел на крепостта и селището Перник е боляринът от прабългарски род Кракра, откъдето очевидно идва и нейното име днес. (източник: pernik.bg)

За децата тази крепост е много интересна, защото се простира на голяма площ, изградени са удобни за разходки (и тичане) алеи, има висока кула, на която могат да се качат и да видят града от птичи поглед, има катапулт и таран, както и много пейки за отдих.

Част от стената е реставрирана, за да се добие представа за реалните размери, които са впечатляващи. Изградени са метални стъпала и парапет, можете да се качите до най-високата част на стената и да видите града, както и вътрешността на крепостта.

Полезна информация:

✅До крепостта се стига по асфалтов път, има безплатен паркинг точно на входа.

✅Няма вход за посетители, безплатно е за всички.

✅Забранено е качването върху стените.

✅Изградени са широки алеи, които са подходящи и за бебешки и инвалидни колички, но има в началото няколко стъпала за изкачване.

✅Носете си хапване, има много пейки, на които можете да си починете и похапнете.

Децата тичаха, играха на криеница, на рицари и дракони, храниха кученцето, което ни посрещна и накрая дори не искаха да си ходим. Така че планираме повторно посещение през пролетта, когато пейзажът се обагри в ярко зелени, бели, жълти и розови цветове 🙂

2 thoughts on “Разходка с деца до крепостта Кракра, Перник

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.