Разходка с децата до античната крепост Цари Мали Град

Годината ни тръгна с посещение на крепости и след крепостта Кракра, решихме да посетим и познатата ни вече Цари Мали Град в село Белчин (близо до Самоков). Тук сме били много пъти, но Тео беше съвсем малък, когато за последно я посетихме, затова решихме да направим още една обиколка отново, въпреки че времето беше леко мразовито.

Всъщност при наличието на мъгла и скреж крепостта изглежда още по-въздействаща и мистериозна. Ние се изкачихме с автомобила до паркинга, който се намира на върха на хълма. Има вариант да се паркира под хълма и да се качите с фуникулера, който е интересна атракция за децата, но се чака, особено когато има много посетители.

За да стигнете догоре с колата, трябва да излезете от селото в посока гробищния парк и да завиете веднага на дясно. По тесен асфалтов път ще се изкачите до върха на хълма, където има обособени паркинги.

Тук първо ще видите атракционния парк с въжени катерушки, който е чудесен за игра в сухо и топло време.

Има атрактивен въжен мост, който ще ви отведе до крепостта. Важно е да знаете, че по него е забранено тичане и скачане, тъй като се клати и при влажно време е хлъзгав, но това сякаш увеличава емоцията за децата 😁

По пътя има интересни скулптори и възстановки на стари бойни оръдия. За да влезете в крепостта, трябва да тръгнете надясно след края на моста и да влезете от долната страна, която гледа към Белчин. Там има билетен център и можете да заплатите таксата, която е 7 лв за възрастни. Децата до 7 годишна възраст влизат безплатно.

Иновация, от която за пръв път се възползвахме при това посещение, са картите за аудиогид, които ни дадоха заедно с билета. На тях има QR код, който след сканиране ви дава достъп до сайт с аудио разкази за всяка една част от крепостта. Разказите са представени много увлекателно от различни актьори, които говорят, децата ги слушаха с голям интерес два пъти и в колата дори.

В двата музея, които са разположение в двете части на крепостта, има интересни артефакти, монети, карета, статуи, съдове и оръжия.

Бонусът на това да посетим крепостта в лошо време, беше че почти нямаше други посетители и можехме спокойно да разглеждаме, без да се тълпим пред експонатите.

Много ми харесва легендата за Гала Плацидия или римската Клеопатра, както са я наричали в древността. Тя гласи, че нейният син бил пленен и откаран в Равена (днешна Италия). Тя тръгва с войска да го освободи, но преди това посещава императора, брат си Хонорий, който е на смъртен одър. Той я инструктира да мине заедно с войската през Августа Траяна (Стара Загора) и Филипопол (Пловдив) и преди да стигне Сердика (София), да се отбият на юг, в подножието на четирите планини (Рила, Витоша, Верила и Плана), край река Палакария. Там те трябвало да намерят едно „райско място с чудотворна вода“ или известните Белчински извори, които и днес привличат туристи. Заръчал им да си отдъхнат и да се потопят в лековитите извори, да напълнят всичките си амфори с тази чудодейна вода, която щяла да им даде здраве и сили за начинанието. В последствие те успяват да освободят сина на Гала Плацидия, който наследява чичо си на престола.

Ако децата ви обичат истории за смели воини, харесват да разглеждат бойни оръжия и облекла, то тук ще им хареса много.

Могат дори да видят къде са държали някога затворниците и военните пленниците:

Как са съхранявали храната и как са се придвижвали:

Полезна информация:

✅Има два паркинга, един при фуникулера и един на върха на хълма. Има и приятна еко пътека до върха, но тя е подходяща при сухо време.

✅Има вход за посетители, 7 лв за възрастни, децата до 7 годишна възраст влизат безплатно, има и семеен билет, ако децата ви са ученици.

✅Има църква, която също може да се посети, както и етнографски музей, посветен на историята на село Белчин, който се намира на долния паркинг под хълма.

✅Носете си хапване, има пейки и масички при атракционния парк, където можете да починете.

✅Има безплатни тоалетни

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.