5 идеи за занимания с децата за Часът на Земята

На 26 март тази година се отбелязва Часът на Земята. Милиони хора по цял свят ежегодно участват в най-мащабната глобална инициатива, организирана от природозащитната организация WWF, посветена на опазването на планетата Земя. По традиция в последната събота на месец март милиони хора по цял свят изгасят осветлението в домовете си между 20:30 и 21:30 ч., а знакови сгради в големите градове притъмняват фасадите си.

Глобалната кампания Часът на Земята цели да фокусира вниманието на хората по целия свят върху опазването на природа с цел справяне с климатичните промени. Това е чудесен момент, в който да поговорим с децата си за значението на електричеството и неговото пестене, като начин да намалим вредното си въздействие върху околната среда. Но и не само, можем да говорим за водата и нейното опазване, за изхвърлянето на отпадъци, за изсичането на горите, за устойчивото използване на храните и т.н.

Изгасването на лампите за един час може да бъде забавен повод за различни занимания и игри с децата. Ние участваме в Часът на Земята, откакто големият ми син беше на 3 години и още тогава се забавлявахме много. Обикновено си правим палатка в средата на хола, „палим лагерен огън“ и хапваме лакомства на светлината на свещите.
Ето накратко няколко идеи и как да ги реализирате:

Вечеря на свещи
Пригответе необикновена вечеря, която да включва любимите лакомства на децата – пица, спагети, пуканки, кексчета и вечеряйте на запалени свещи на масата или на пода, все едно сте на пикник.

Може да си приготвите кексчета с боровинки или домашни тортили.

Камина или огнище от свещи
Съберете колкото можете повече свежи (чаени или обикновени), наредете ги върху метална тава и я поставете на удобно място на земята, по възможност в ъгъла, за да пресъздадете камина.

Другият вариант е да поставите тавата в средата на хола и да наредите около нея камъчета, за да заприлича на огнище. Седнете около него, като предупредите децата, че не бива да докосват пламъчетата, и си разказвайте истории или пейте песни. Представете си, че сте на къмпинг.

Звездно небе
Вземете фенерчета (поне 2-3, добре е всеки член на семейството да има по едно фенерче) и легнете на легло/диван или върху одеяло на земята с лице към тавана. Насочете запалените фенерчета и си представете, че са луната и звездите. Ако започнете да движите някое от фенерчетата, може да имитирате комета или падаща звезда. Движете ги рязко в различните посоки и тренирайте посоките (изток-запад) или ляво/дясно, като питате детето накъде отиде кометата.

Ако имате фенерче с проектор, може също да го използвате и да разглеждате картинките, които се показват на тавана или стената.

Нощни звуци
Може предварително да подготвите запис със звуци, които издават нощни животни (сова, жаба, вълк, щурци и т.н.) или звуци като вятър в клоните на дървета, морски вълни и др. Може да играете на „Познай кой издава този звук“ или да се опитвате да ги имитирате на свой ред.

Какво е това?
Пригответе си кутия/хартиен плик и го напълнете с различни предмети/играчки. Дайте на всеки член на семейството да изтегли по един предмет и в тъмното, само чрез пипане, да познае какъв е той.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.