Да храним децата с цветовете на дъгата

Навярно сте чували, че цветовете на зеленчуците и плодовете са свързани с техния хранителен състав и определят и техните специфични ползи върху здравето ни. Това е не само любопитно да се знае, но и подходящо за разказване на децата с цел стимулирането им да се хранят по-разнообразно и здравословно. Защото всеки ден трябва да приемаме свежа храна, обагрена с цветовете на дъгата, за да сме здрави, енергични и щастливи.

В редица научни сайтове и книги можете да намерите информация за хранителния състав на всяка група според цвета. Аз не съм специалист и няма да ви говоря подробно за всеки цвят и неговите полезни нутриенти, затова ще ви споделя една подробна статия по темата в сайта на Food Revolution. Съветът ми е първо да я изчетете самостоятелно, за да имате основата, която ви трябва, за да предадете тези ценни знания и на децата си. А сега ето как да им разкажем за ползите от цветната храна под формата на игра с тази лесна цветна картинка:

Аз ви съветвам да изтеглите картинката и да я принтирате на цветен принтер, а защо не и да я оцветите или още по-добре да си направите собствена, като добавите любимите на детето плодове и зеленчуци, както и тези, които бихте искали то да хапва по-често. Целта е да го стимулираме да хапва колкото се може по-цветна храна всеки ден.

И така, след като разгледате и обсъдите с детето как всеки цвят носи определени ползи на тялото и не можем без тази пъстроцветна дъга, може да упражнявате познанията всеки ден. Залепете картинката на хладилника или на друго видно място в кухнята и обсъдете в началото на деня какви плодове и зеленчуци ще хапнете заедно, за да си набавите от всеки цвят. Ето пример:

🍓За закуска хапнете ягодки, черешки или малинки, за да дадете сили на сърцето.

🍑 Междинната закуска преди обяд може да включва праскова или пъпеш, за да пазим кожата здрава и бързо да минават раните.

🍅🧅🥒 На обяд една шарена салата ще ни даде сили да се борим с микробите.

🍇 Следобедната закуска може да включва червено грозде, боровинки или смокини, които ни предпазват от неприятели.

🥦🥕🍆 На вечеря отново да се постараем да ядем цветно със пръчици от зеленчуци или крем супа, както и зелена салата, за да пречистим тялото и да се чувстваме леки и свежи.

Ако в даден ден не сте хапнали от един цвят, не се притеснявайте, не е страшно. Нека това ви бъде компас, а не задължение. Целта е децата да свикнат да хапват по-разноцветни зеленчуци и плодове, а не да се фокусират върху храната.

Акцентирайте, че пресните плодове и зеленчуци ни помагат в борбата с микробите и ни помагат да оздравеем по-бързо, ако се разболеем. Както и че помагат на ума и зрението ни да бъдат по-остри и безпогрешни.

Храната трябва да е наш приятел, а не досадно задължение.

А ето и няколко идеи за поднасяне на храната:

Ако статията ви е била полезна, може да я споделите със своите приятели в социалните мрежи 😊

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.