6 идеи за игри с картони

Когато купуваме у дома някакво по-голямо оборудване или мебели, никога не бързаме да изхвърляме кашоните и картоните, защото от тях стават чудесни писти и платна за рисуване.

Ето ви няколко идеи какво да сътворите с децата с ненужните картони или големи кашони:

Град със сгради и улици

Една страхотна идея, с която не само децата ще творят, но и ще упражнявате познанията им за градовете. Коментирайте какви сгради има в един голям град и помогнете на децата да ги нарисуват. По-големите деца (5+) могат да тренират уменията си да пишат наименованията на сградите, улиците и други градски обекти, като започнат с най-лесните: Парк, Полиция, Гара и пр.

Писта за състезателни колички

Помогнете на децата да изрисуват целия картон с пътища и спретнете състезание тип Формула 1. Отбележете „Старт“ и „Финал“ и си направете картонени купи и медали.

Устройство на човешкото тяло

Ако картонът е толкова голям, че детето може да легне върху него, очертайте тялото му и нарисувайте частите от човешкото тяло. Може да рисувате скелета или органите, каквото пожелаете. Вземете на помощ и детски енциклопедии. Така детето лесно и забавно ще изучава устройството на човешкото тяло.

Ако пък имате кашон, който е по-малък, отделете стените му и използвайте всяка една за отделна част от тялото: торс, крака, ръце, глава. Нека детето ги съедини и отново може да изучава човешкото тяло.

Пързалка за топчета/колички

Дебелият и дълъг картон може да се превърна в чудесна пързалка. Закрепете я на диван/легло/стол и покажете на детето как пускайки топче, то се търкаля надолу. Може да изследвате заедно какво се случва, ако промените височината – топчето ще се движи ли по-стремглаво надолу? Ако пуснете две различни топчета, кое ще стигне първо долу? Или ако пускате колички, коя ще стигне първа долу? Пускайте два различни по тежест предмета и разкажете на детето за земното притегляне. Това ще се превърне не само в забавна игра, но и в първи урок по физика.

Ако пък имате стълби у дома си, ги покрийте с няколко дълги картона и поканете детето да се пързаля на воля.

Специален костюм

Дали ще са рицарски доспехи, костюм на космонавт или роботски костюм, детето ще се радва на всяко ваше творение, което го накара да се почувства като любим герой или фантастичен персонаж.

Тунели

Ако имате търпение и място да събирате големите кашони, след време ще имате достатъчно, за да направите тунели. За целта съединете кашоните, по възможност с извивки и завои, и поканете детето да изследва какви мистерии се крият в този тунел. Може да поставите забавни предмети вътре, които детето да открива, както и някое и друго лакомство.   

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.