5 еко заменки в моята кухня

От близо 5 години се стремя да намаля пластмасата в домакинството. Започнах с восъчни кърпи за съхранение на храна, платнени торби за пазар, метални сламки и кутии за многократна употреба като алтернативи на еднократните найлонови и пластмасови консумативи.

Но има още много предмети, които ползваме по-дълго време и не се замисляме, че след като ги изхвърлим на боклука, те остават в природата толкова дълго, че ще надживеят не само нас, но и децата ни!

Вземете една гъба за миене, например. Тя съдържа пластмаса, въпреки че на пръв поглед не изглежда така. За съжаление стандартната гъба за миене на съдове не подлежи на рециклиране. Освен това, още докато я ползваме тя отделя част от влакната си, които всъщност представляват микро парченца пластмаса. Те попадат в отпадните води и оттам в морето и дори в Световния океан. В моретата и океаните микропластмасата се превръща в храна на морските обитатели и така рано или късно стига и до нашата чиния.

С малки промени и дребни усилия всеки ден, можем да допринесем за решаване на проблема с пластмасата и боклуците като цяло. Ще ви разкажа как да заменим пластмасовите гъби и четки за съдове, но нека ви дам няколко съвета за по-лесно и економично измиване на някои от съдовете, които ползваме често в кухнята:

  • Блендерът се мие по-лесно, ако сипете вътре малко вода и го пуснете да върти няколко секунди, докато водата събере замърсяванията от каната;
  • Накисването на съдовете в гореща вода помага много да улесним измиването им след това, особено ако е имало нещо мазно или лепкаво в тях. Например, когато разтопявате шоколад на водна баня, излейте горещата вода в съда, в който е бил шоколадът и оставете да се накисне за няколко минути;
  • Когато изстисквате лимон, не изхвърляйте веднага кората. Можете да натъркате дъската за рязане и така по-лесно да я измиете и ароматизирате. Можете да напълните буркан с лимонови кори, да добавите вода и оцет и получавате чудесен препарат за почистване. За абразивна функция може да добавите и сода при самото почистване на съдове и повърхности.   

А ето 5 заменки, които аз направих в своята кухня, за да намаля отпадъците:

Кърпи вместо кухненска хартия и салфетки

У дома използваме текстилни кърпи, както на масата по време на хранене (много по-меки и нежни са за децата), така и за бърсане на кухненския плот и всякакви повърхности. 

Бамбукови четки за почистване на бутилки и чаши

Тези четки са чудесни са почистване на бутилките за вода на децата, термоси и стъклените бутилки, в които съхранявам домашното ядково мляко. Изработени са изцяло от буково дърво и стомана, без никаква пластмаса. Предлагат се в два размера, S и М, като аз си взех и двата. Главата на четката е мека, което позволява да се прегъва и да чисти по-лесно всеки ъгъл.

Дървена четка за съдове

Дървената четка за съдове е много удобна за почистване на тенджери, но и не само. Аз почиствам и мивката, като сменям главата на четката. Тя е изработена от изцяло естествени материали като бамбук и сизалова коприна и представлява чудесна алтернатива на синтетичните гъби от пластмаса.

Дръжката на четката за съдове има място за закачане, което е добра идея, тъй като след употреба е препоръчително да стои на сухо място. Всичко, изработено от естествени материали, следва да се държи на сухо, за да се съхрани по-дълго време. Аз лично държа моята четка в метална чаша с дупки, като самата сменяема част стои нагоре, за да се отича излишната вода и влакната да съхнат по-бързо.

Компостируема гъба за съдове

Това е една много удобна двустранна гъба. Едната страна е по-мека, изработена от целулозна дървена каша, а другата страна е по-твърда и грапава, изработена от палмови влакна, без никакви вредни химикали, фосфати, петролни деривати и оцветители (каквито обикновено се съдържат в класическите гъби за миене).

С нея лесно се измиват засъхнали хранителни остатъци, както и петна по кухненския плот. Истински плюс на тази гъба е, че издържа по-дълго време, без да остава в нея лош аромат. Въпреки, че е компостируема, т.е. разлага се и не оставя нищо след себе си, тя е едновременно и по-устойчива на микроби в сравнение със синтетичните гъби. Това означава, че една такава гъба може да издържи на значително по-дълга употреба, в сравнение със с пластмасовите гъби за съдове.

Лимон + сода вместо веро

Открай време си ползвам лимони и сода за почистване. Така най-лесно, безопасно (стандартните препарати дразнят кожата на ръцете ми) и ароматно почиствам дъската за рязане – просто я изтърквам с резен лимон. Когато смесим в буркан равни части вода и оцет и добавим лимонови резени (може и само корите след като сме изцедили лимоните), получаваме ефективно почистващо средство не само за съдове, но и за кухненската мивка и за банята дори.   

А сега искам да ви разкажа малко за и EcoKompas.com или магазина, от който се снабдих с всички тези готини и качествени четки и гъби. Да живееш с минимален отпадък може да не е много лесно и евтино, но е критично важно за планетата ни и за бъдещето на децата ни. Проблемът с пластмасата е толкова голям, че в близко бъдеще децата ни не само ще се изправят пред проблема с огромното количество отпадъци, което се натрупва в природата (реки, морета, океани, нерегламентирани сметища в природата и пр.), но и ще изпитат влиянието му върху здравето си, най-вече заради микропластмасата. А такава се среща все по-често във водата и храната ни.

Мисията на EcoKompas.com е да информира хората за проблема и да им предостави качествени решения на възможни най-достъпни цени. Освен това в дългосрочен план инвестицията в качествени, естествени и компостируеми предмети за хигиена и домашен бит си заслужава, защото ги използваме по-дълго и щадим здравето си. А когато у дома имаме и малки деца, безопасността в почистването трябва да е на първо място, а след това цената. Разходите днес за качествени материали ни спестяват разходи утре за лечение. На нас и на природата около нас! 

🍀

One thought on “5 еко заменки в моята кухня

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.