Съветите на моя козметолог: как да запазим кожата си след лятото

Когато минах тридесетте, започнах много да внимавам какво апликирам върху кожата на лицето си, как се гримирам и дегримирам, как спя и какво консумирам, за да намаля белезите на времето върху кожата си. Когато пък станах на 35, осъзнах, че е време да използвам ежедневно сериозна анти ейдж козметика, да приемам колаген и да започна да посещавам редовно добър козметик.

Колкото и да обичам лятото, то може да се окаже най-коварният сезон не само за сияйния вид на кожата, но и за нейното здраве. Слънцето лекува, но и може да убива. Както казва Парацелз: „Дозата прави отровата.“ Това важи практически за всичко, което ни заобикаля.

Как да се грижим за своята кожа през лятото ще ми разкаже моя козметолог Лили Тодорова, собственик и управител на Lylyt Beauty studio. Лили винаги ми дава съвети според сезона или нуждите на моята кожа и днес реших да ги споделя и с вас.   

Лили, как е правилно да хидратираме кожата си през лятото, особено ако тя е мазна или склонна към омазняване, като моята?
Лятната грижа за кожата изисква много хидратация и слънцезащита, независимо от това какъв е нейния тип. От козметична гледна точка препоръчвам след ежедневното почистване и тонизиране на лицето да наблегнете на комбинацията серум и крем. Това е най-добрият начин за хидратация на кожата. Нанасяйте ги сутрин и вечер. Изберете продукти с лека консистенция, които да не утежняват на кожата и за предпочитане с естествени съставки. Избягвайте фон дьо тени и пудри, които биха могли допълнително да изсушат кожата и ги заменете с лек ВВ крем. Друга важна подробност е да не забравяте, че хидратацията е цялостен процес в организма. Хидратирайте отвътре навън. Консумацията на вода е от изключително значение в летния сезон, като препоръчителният прием е минимум 2 литра дневно.

Какво ще ни посъветваш за почистването на кожата? Кои продукти са най-подходящи и респективно кои продукти да избягваме?

Почистването е задължителна част от ежедневната грижа. Правете го сутрин и вечер. Най-подходящи за целта са почистващи гелове, които не съдържат твърди частици. Измиват нежно без да дразнят кожата. Същевременно тези с твърдите частици може да ползвате веднъж седмично за ексфолиация на кожата, но не по-често, като след употребата им нанесете маска за оптимален ефект. За хората с по-мазна кожа е желателно да помислят за почистване на лице при професионалист веднъж месечно. Това ще допринесе за балансиране на себума и по-добрия вид на кожата, освен това ще намали възможността през месец септември и след почивка да се окажете със запушени пори и появяващи се нови възпаления.

Какво трябва да знаем за слънцезащитата, колко често се нанася и как да изберем правилния продукт?

Слънцезащитата е задължителен продукт не само през лятото, но и през зимата затова не го пропускайте в никакъв случай. През зимата е достатъчен и SPF 15. През лятото обаче заложете на SPF 50. Обикновено колкото по-висок е факторът толкова по-тежък е кремът, но не във всеки случай. Например професионалните серии разполагат с леки консистенции дори при 50 фактор. Поинтересувайте се от тях при посещение на професионалист. Ако обаче закупувате такива от магазинната мрежа, особено за хора с по-мазна кожа, препоръчвам да изберете крем с SPF30. Така кремът ще бъде една идея по-лек. Най-важното тук обаче е неговата употреба. Ефектът на действието се определя от фактора и времето на излагане на слънце. Най-общо казано два часа след нанасянето на слънцезащита неговото действие вече се е изчерпало, затова е важно да нанасяте слънцезащитния продукт през интервал най-много 2 часа. Нанесен само сутрин той няма предпазващ ефект през целия ден.

Как да възстановим кожата на лицето и деколтето след слънчевите бани? Освен козметика какви специализирани козметични процедури са най-подходящи?

През летния сезон хидратиращите процедури са един от най-добрите начини да запазите здравия и красив вид на вашата кожа. Поинтересувайте се от процедури с алгинатни маски, а също и кислородната мезотерапия, която снабдява кожата с кислород и хидратира в дълбочина. Една от най-новите процедури в моя кабинет е веган терапия, която е любима на клиентите ми. Използват се продукти само с естествени съставки, а кожата след терапията е видимо възстановена. Препоръчвам я на всички дами, които искат да направят процедура при специалист.

Какви са най-подходящите анти ейдж процедури, които можем да изберем в козметичния салон?

Анти ейдж процедурите и като цяло анти ейдж продуктите е подходящо да започнем след 25 годишна възраст. Започнати в тази възраст ще действат като превенция, а резултатът и грижата неимоверно ще се отразят и ще се видят и на 35 и на 45 годишна възраст. Препоръчвам да наблегнете на тях в есенно-зимния сезон. Терапии като микроиглена мезотерапия, рф лифринг, HIFU, подмладяващи лазерни процедури и др. могат да бъдат прилагани и през лятото, но тъй като през този период залагаме основно на хидратация, препоръчвам да ги започнете през есента, като ги съчетаете и с анти ейдж продукти за домашна грижа. Така прилагани ще са много по-ефективни за кожата.

Как да се грижим за кожата си между процедурите, за да не компрометираме добрите резултати след намесата на специалиста?

Грижата за кожата е индивидуален процес за всеки поотделно. Да, има конкретни стъпки и последователност на продуктите, към които трябва да се придържате, но всичко останало е строго индивидуално. Ако домашната грижа е правилно подбрана и консултирана с вашия козметолог, то тогава със сигурност тя само би могла да допринесе за още по-добрите резултати на направената от вас процедура. Това на което основно залагам аз в работата си с моите клиенти, е да имат два типа грижа, лятна и зимна, като всеки от тези два типа има сутрешна и вечерна грижа. Лятната грижа залага на хидратация и слънцезащита. Започвате я през април и я прилагате до средата на октомври. Сутрин залагаме на леки хидратиращи продукти и слънцезащита, а вечер на подхранваща грижа, която да възстанови липидния баланс на кожата. Зимата залагаме на анти ейдж продукти през деня и ретинол през нощта. През зимния период също се грижим за пигментациите, включвайки в рутината си избелващи процедури, които няма как да бъдат правени през лятото. По-драстичните химични пилинги също правим в този сезон.

Сподели ни твоите лични трикчета, за да поддържаш кожата си толкова свежа, стегната и сияйна. Всеки път, когато те видя, изглеждаш безупречно, което е най-добрата реклама за един козметолог. Може ли всяка жена да изглежда така?

Да, определено всяка жена може не само да изглежда ами и да има една красива и здрава кожа. Разбира се, това се дължи на непрестанни грижи и внимание. Никога не пропускам минутите за грижа за кожата си, един два пъти месечно правя на себе си и по-професионални процедури. Моята кожа е суха и има постоянна нужда от грижа и най-вече от анти ейдж превенция. Разковничето тук е в това, че аз угаждам на нуждите на кожата си и й давам онези съставки и процедури, от които се нуждае. А всяка грижа за кожата рано или късно ни се отразява. Един от моите трикове е ежедневният масаж. Всяка вечер след като съм почистила и тонизирала лицето си и преди да нанеса серум, крем и околоочна грижа, правя 20 минутен масаж на лицето си, като за целта използвам натурално масло от шеа. Повярвайте, кожата след масаж изглежда релаксирана, кръвообращението е възстановено, което допринася и за естествения и стегнат вид на кожата. Освен това, както знаем при ежедневните мимики и жестове които правим използваме само малка част от мускулчетата в лицето. Останалата част от лицевите ни мускули атрофират. Масажът е техника, която освен, че ни кара да се чувстваме страхотно, не позволява процеса по атрофиране на лицевите мускули.

Благодаря на Лили за времето, което ми отдели да отговори на тези въпроси!

Ако имате нужда от професионална консултация и грижа за кожата, не се колебайте да се свържете с Лили Тодорова на телефон 0988 359 295 или като запишете своя час през сайта на студио Lylytspa. За всички дами, които живеят далеч и им е трудно посещението в салона, Лили предлага и онлайн консултация през вайбър, която също може да бъде запазена през сайта на салона: www.lylytspa.eu

Горещо ви препоръчвам и да следвате профилите на студиото в Инстаграм и фейсбук, където Лили споделя полезна информация, съвети и всичко за процедурите.

Лили Тодорова, експерт козметолог с дългогодишен опит в сферата на красотата, работи с мъже, жени и деца в юношеска възраст, които обръщат внимание на детайлите и искат да имат здрава и красива кожа всеки ден. Приоритет на Лили е не просто да диагностицира проблем, а да намери най-подходящото решение. Изготвя индивидуални програми за всеки клиент, спрямо спецификата на кожата. При нея ще намерите решение за:

Акне и проблемна кожа

Пигментация и хиперпигментация

Заличаване на белези от акне

Възстановяване естествения баланс и здравия вид на кожата, чрез програми за подхранване и хидратация

Подмладяване и обновяване на кожата

Лазерно подмладяване и лазерна епилация

Почистващи процедури

Химични пилинги

Терапии за лице и тяло

Програми за стягане и оформяне на тялото

Програми за борба с целулита и много други​

При Лили не просто ще посетите козметик, при нея Вие ще откриете експерт, който ще се посвети изцяло на Вас и Вашата кожа. Ще Ви предостави грижа. Грижа, дори когато не сте при нея в кабинета. Лили е не просто козметик, тя е Вашият личен козметолог, който следи състоянието на кожата Ви през цялото време, дава Ви насоки и съвети за домашна грижа, общува с вас по вайбър между процедурите и се грижи за Вашата здрава кожа през цялото време. Лили е Вашият спътник по пътя към здрава, млада и красива кожа, който извървява целия път заедно с Вас, за да Ви подкрепя и насърчава, както и за да Ви доведе до реални невероятни резултати. ​Ако смятате, че да имате красива кожа е нещо елементарно и за него не е необходимо да полагате грижи, значи Лили не е Вашият човек. Но ако смятате, че сте постоянни в грижата за себе си и желанието за перфектни резултати не е просто „каприз“, а съчетание от познания, дългосрочна грижа, правилна козметика и компетентно мнение на експерт, то значи при Лили ще сте на точното място. ​

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.