Еднодневна екскурзия до Лакатник с влак

Отдавна искахме да качим децата на влак и ето, че тази събота се организирахме най-накрая да го направим. Ако се чудите коя е най-красивата дестинация за разходка с влак от София, то Лакатник е може би номер 1, според редица статии и туристически блогове, които изчетох, проучвайки подходящите маршрути.

И така, проверихме разписанията и потеглихме към централната жп гара в София. Купихме си билети и се качихме на пътническия влак до Лакатник. Децата бяха супер развълнувани. Пътническият влак стига за около 1 час и 20-тина минути от централната столична жп гара до гара Лакатник. Може да вземете и бърз влак, ако неговият час за отпътуване ви е по-удобен.

Влакът преминава през живописното Искърско дефиле, изпъстрено с величествени гори и скали, най-впечатляващите от които са именно Лакатнишките скали.

От гара Лакатник се тръгва в посока скалите, преминава се през въжен мост, пресича се шосето (внимавайте и пазете децата) и се стига до един паркинг и ресторант Пещерата, откъдето започват туристически маршрути към пещера Темната дупка, паметник Септемврийци 1923г. и други забележителности в района. Преминава се покрай карстовия извор Житолюб и се върви нагоре по тясна стъпаловидна пътека.

Ние стигнахме само до пещера Темната дупка, поради ред причина, но следващия път ще се постараем да се изкачим до върха на скалите.

До пещерата се стига бързо, пътят е тесен, но лесен за изкачване, обезопасен с парапет. Ние стигнахме за 15-тина минути със спирания за почивка.

Пещерата представлява система от две основни галерии с прилежащи части на 4 нива. Не е облагородена, влиза се само с водач. Входната галерия е доста широка и атрактивна, децата веднага се втурнаха да изследват наоколо.

По пътя нагоре има много местенца за почивка, пейки и беседки, така че дори и да не стигнете по-далеч, винаги можете да седнете и да се наслаждавате на чудните гледки.

2 thoughts on “Еднодневна екскурзия до Лакатник с влак

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.