Съзнателно хранене – защо и как

Съзнателното хранене е сред полезните хранителни навици, които се старая да спазвам от много време, но сякаш пак ми убягват неговите принципи, особено напоследък покрай десетките грижи и проблеми, които ми се насъбраха.

Съзнателното хранене ни помага да храносмиламе и да усвояваме пълноценно приетата храна и да усещаме сигналите на тялото, които ни казват кога сме сити. Изчела съм много статии и книги, в които се описва как трябва да се храним, за да съхраним здравето си. Спазвах принципите дълго време, после сякаш ги забравих и минах на автопилот. И веднага усетих негативна промяна. Затова сега се връщам с пълна сила към тези навици и ги споделям и тук за вас, но и за мен, за да са ни пътеводител към едно по-здравословно и осъзнато хранене.

Първо правило – успокой нервите преди да ядеш

Когато се храним под стрес, ядосани, притеснени или под друга негативна емоция, тялото ни не успява оптимално да усвои храната. Тогава може да хапнем повече от необходимото количество, да не дъвчем достатъчно добре, да посегнем и към чашата с алкохол.

Затова:

Седни на стола и дишай дълбоко няколко секунди. Помисли за храната, която те очаква на масата. Настрой се, че тя ще ти донесе здраве и сили да се справиш с трудностите. Благодари, че имаш храна на масата, че имаш покрив над главата си, че дишаш, виждаш, чуваш и усещаш света около себе си. Дишай дълбоко. Това ще успокои нервите, ще нормализира кръвното налягане и ще помогне да се концентрираш върху храненето.

Второ правило – храни се бавно и дъвчи дълго

Няма да броим сдъвкванията, но ще се постараем да направим храната на каша, без парчета, преди да я глътнем. Освен това е хубаво с език да местим храната из устната кухина, за да стимулираме отделяне на храносмилателни ензими.   

Трето правило – никакви разсейващи предмети

Това означава без телефони, компютри, телевизия, вестници, списания и всякакви предмети, които ангажират ума, докато устата дъвче. Това правило важи с особено голяма тежест за храненето при децата.

Едно време в офиса често хапвах пред лаптопа, когато имах много кратки срокове за задачките и това ме караше да се чувствам ужасно. Бях постоянно гладна, не можех да се концентрирам след обяд и залагах на много кафета и енергийни барчета.

Храненето е процес, в който умът трябва да е ангажиран само с храната. Може да си говорим с човека на масата до нас, но само ако разговорът е приятен и разтоварващ. Т.е. да спорим, да водим тъжен или напрегнат разговор също би попречило на храносмилането.

У дома вечерно време сядаме и си говорим за това как ни е минал денят, какво сме хапвали на градина/работа, харесва ли ни вечерята, какво искаме да хапваме на следващия ден на закуска/вечеря или ако предстои уикендът, как искаме да го прекараме. Стремим се да си създаваме хубави емоции и да свързваме храненето с добре прекарано семейно време.  

Четвърто правило – храни се, докато усетиш ситост

Често преяждам, когато храната ми е вкусна, просто не искам да я разхищавам. Но след това не се чувствам отлично. Затова започнах да приготвям по-малки порции и да се вслушвам в сигналите на тялото си за ситост.

Когато се храним бързо, можем да изядем една порция, дори и да е голяма и отново да не усетим веднага ситост. Това ни кара да си сипем допълнително или да търсим да хапнем още нещо. И изведнъж, когато мозъкът изпрати сигнал, че сме сити, всъщност вече ни е тежко.

От друга страна, когато се храним бавно, успяваме да усетим сигнала за ситост, преди да сме прекалили с количеството. Хем се наслаждаваме на храната, хем не стигаме до подуване и тежест.

Всъщност първите три правила водят неусетно до четвъртото.

Ако ви е трудно, направете като мен – поставете си една бележка на масата, за да ви подсеща да дишате спокойно и да дъвчете дълго. Ако хапвате сами, концентрирайте вниманието си върху процеса на дишане и дъвчане, а не върху телефона или лаптопа.

Съзнателното хранене води до по-добро храносмилане и усвояване на хранителните вещества, намалява риска от натрупване на излишни килограми, от храносмилателни смущения като тежест и подуване и всички останали здравословни проблеми, произтичащи от тях.

Съзнателното хранене освен това означава да се храним тогава, когато сме гладни и тялото има нужда от енергия, а не тогава когато сме стресирани или ни е скучно. Съзнателното хранене ни учи да чуваме сигналите, които ни дава тялото след като сме се нахранили и да разберем по-добре коя храна ни кара да се чувстваме добре и коя не.

   

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.