Семейна разходка до парковете на Вършец

Вършец е много красив старопланински град, намиращ се в Северозападна България, известен като балнеолечебен курорт. Малко е далеч, на почти 2 часа път от столицата, но си заслужава да се посети дори и само за един ден, тъй като предлага чудесни паркове за разходка и за забавления за децата.

Ние решихме да го посетим най-вече заради новооткрития Палеоценски парк, но нека да ви разкажа за всичко, което видяхме там. Паркирахме точно до градския парк в близост до Алеята на чинарите, която е изключително красива през това време на годината. Алеята е сред най-прочутите пешеходни алеи във Вършец, засадена с чинари, между които има и вековни секвои. От двете страни на алеята има прекрасни старинни къщи, част от които изглеждат изоставени, но въпреки това допринасят за очарованието на улицата.

Това, което много ме впечатли в града, бяха парковете. Тук се оказа, че се намира вторият по големина парк в България след Борисовата градина. Определено градът е устроен така, че да бъде източник на здраве и добро настроение.

За децата има множество детски площадки, както и въжен парк.

Много красива и заслужаваща специална снимка е построената през 1930 г. в бароков стил баня, известна като „Новата баня“, която е обновена и функционираща за целите на балнеотуризма. Пред нея се намира статуя на д-р Дамян Иванов, който е първият бански лекар в България и инициатор на балнеоложкото курортно дело в страната и създател на курорта Вършец.

За финал на разходката ни посетихме съвсем пресния Палеопарк, който е открил врати тази година. Палеопаркът пресъздава природата край Вършец и на Балканите, такава каквато е била преди около 2.5 млн. години. Създадени са изключително реалистично изглеждащи фигури на гръбначни животни от това време, чиито останки са намерени в околностите край Вършец.

Паркът предоставя и музейна експозиция, поместена в модерна остъклена сграда. Както в нея, така и навън могат да се видят макети на древни носорози, диви коне, гепарди, хиени, съблезъби котки, лешояди, орли, соколи, чучулиги, бързолети и много други изчезнали вече видове птици и животни.

Достъпът в парка е напълно безплатен, но се изискват две важни неща – никакво тичане и пипане или качване върху експонатите. Можете само да ги гледате отблизо и да ги снимате.

One thought on “Семейна разходка до парковете на Вършец

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.