Как да се радваме на природата устойчиво

Ако обичате да прекарвате време сред природата, особено с децата, със сигурност искате тя да остане все така дива, красива и богата, както е сега. Това означава, че и вие като мен, се интересувате от устойчивото използване на природните дадености.

Какво точно означава устойчиво използване?

Това означава да използваме природните дадености, т.е. да прекарваме време сред природата, наслаждавайки се на чистия въздух, красивите гледки, прохладните поляни, условията за спорт в планини, езера, морета, реки и пр., така че да ги оставим в същия им вид, както сме ги заварили, да не взимаме нищо, както и да не оставяме нищо. Да не оказваме неблагоприятно въздействие върху околната среда, да се отнасяме с уважение към земята и нейните обитатели, както и към другите хората, които използват тази земя.

Ето 5 начина да се наслаждаваме на природата без да нанасяме вреда или поне с минимално вредно въздействие:

Научете повече за мястото, което посещавате

В много природни паркове, резервати и защитени местности има растения, насекоми, животни и птици, които не бива да се пипат, късат или безпокоят, по какъвто и да е начин. На много места можем да берем цветя и ядливи плодове, но на други не можем, затова е хубаво да се информираме и да предупредим децата.

Освен това може да срещнем змии, насекоми и други създания, които да ни изплашат и инстинктивно да понечим да ги убием, ако се почувстваме застрашени, затова е хубаво да го знаем и да се подготвим как да реагираме, ако ги срещнем.

Разчитайте повече на краката и по-малко на колата

До някои природни забележителности може да се стигне само с автомобил, но ако можем да го оставим и да походим, вместо да се возим до крайната цел, ще направим голяма услуга не само на околната среда, но и на нас самите, защото всяка крачка е доза здраве 😉

Идея за разходка с влак, без кола – село Лакатник и забележителните Лакатнишки скали

Носете си домашна храна и вода в многократна бутилка

Много по-лесно е да си вземем готова пакетирана храна и пластмасови бутилки, които са леки, но ако отделим малко време да си приготвим домашна храна и да напълним многократни бутилки с вода, ще спестим опаковки, а и ще се нахраним с нещо здравословно. За мен лично е грехота да съм сред чистата природа и да ям преработена храна, пълна с консерванти и изкуствени съставки. От доста време насам си приготвям салата в буркан със зърна, семена или други протеини и се чувствам много по-енергична за ходене, катерене или спорт, след като се нахраня с чиста и прясна храна. 

Освен това всеки член на семейството ни е снабден с удобни многократни бутилки за вода.

Не оставяйте НИЩО в природата

Съветвам ви да си носите торбички, в които да събирате боклуците си. Дори и на самото място да има кошчета, не изхвърляйте боклука си там, защото често се пълнят по-бързо, отколкото служителите по чистотата смогват да изхвърлят, вятърът ги раздухва, а ако има хранителни отпадъци, привличат дивите животни или бездомни кучета и котки.

Освен това наскоро научих от Zerowastesofia, че не е хубаво да изхвърляме хранителни отпадъци, които се разлагат бързо, като обелка от банан или остатъка от ябълка например, защото отново привличаме дивите животни и ги учим да търсят храна, там където има хора. Накратко, нищо външно и нетипично за природата, в която сме дошли за разходка, почивка или спорт, няма място в нея.

Давайте добър пример на децата

Децата ни рядко правят това, което казваме, но е сигурно, че ще запомнят това, което правим ние самите и неусетно ще се превърнат в наши отражения. А най-устойчивият начин да се радваме на природата е да възпитаме деца, които ще я уважават и пазят, така както го правим ние. Все пак правим всичко това за децата си, техните внуци и правнуци. За да им завещаем природа, точно такава каквато сме я получили ние, нито грам по-малко.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.