Книжна торта за рожден ден в детската градина

Знаете, в държавните детски градини не дават да се внасят торти и лакомства за почерпка на децата за рожден ден. Не съм почитател на хартиените торти, пълни с опаковани лакомства, балони и други парти аксесоари, защото децата им се радват за няколко минути и след това ги изхвърлят, а захарните изделия не са полезни. Аз исках да занесем плодове, но дори и това не е позволено, затова реших да зарадваме децата с книжки. Почти винаги, когато подарявам нещо на деца, избирам хубави книги, освен ако нямам друга заръка от родителя или детето 😁

На рождения ден на Тервел исках да подарим нещо практично, което да им остане дълго време и запомнящо се, затова избрах книжки и преживяване за децата в градината под формата на четене на забавна история. Помолих учителките в градината на Тео да ги посетя на рождения му ден и да прочета на децата книжка, след което да им подаря по една такава. За мое огромно щастие те откликнаха положително на идеята и след одобрение и от директора подготвих книжна торта.

Поръчах 30 книжки Мечо Детектив от Ангелина Жекова на издателство ПАН. По една за всяко дете и две за самата градина. На капака на кутията от вътрешната и външната страна нарисувахме с Алекс торта, за да придобие малко по-празничен вид. Към всяка книжка добавих и принтирана картинка за оцветяване с лабиринт, тематично обвързана с историята в книжката.

Мечо детектив е много забавна и увлекателна история в рими, тематична и за сезона. Разказва се за това как животните в гората си приготвят зимнина, но торбичката с орехи на Катеричката изневиделица изчезва. Тогава идва на помощ Мечо детектив, който започва щателно разследване.

Докато четях историята, задавах въпроси на децата и коментирахме какво е детектив, кои са гризачите в гората, кой издава жужащи звуци и т.н. Въпреки че приказката се оказа малко по-дълга, децата я изслушаха с интерес и отговаряха на въпросите, които им задавах по време на самото четене, за да подсилвам интереса и да ги въвлека в историята. Бяха много сладки, истинско щастие е да четеш детска книжка на толкова много дечица!🥰

Ако решите и вие да направите нещо подобно за детската градина, за да отбележите рождения ден на детето, ви давам идеи за книжки, които не са твърде скъпи и същевременно съдържат интересна история за деца на възраст 3-5 години: 

Мечо Детектив

Енциклопедия за най-малките. Уча се да помагам

Български народни гатанки

Чуден режим

Франклин поздравлява приятелите

Франклин има нов приятел

Франклин рисува своя квартал

Рожденият ден на барбароните

Към книжките може да добавите материал за оцветяване според темата на книгата. Според сезона може да изберете и други истории, тематични, с които да подкрепите и материала, който децата усвояват в градината.

Ако нямате време да четете, може да приготвите книжки за оцветяване или книжки със стикери, с които децата да се забавляват у дома или пък да подарите голям комплект за апликиране и творческо рисуване за самата градина.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.