Взех участие в Практична празнична сбирка с инфлуенсъри и брандове на Инфлуенсър Медия България

През декември се случи едно много интересно и полезно за мен събитие, което ми даде да разбера какво съм научила през годината и да добия по-ясна представа за целите ми и средствата за тяхното постигане през новата година.

Ще започна с това, че преди да стана майка и блогър, аз работех като маркетинг специалист в рекламни агенции, в които рекламирах всякакви продукти, услуги и кампании. Работата в рекламна агенция е изключително интересна и предизвикателна, но има един голям недостатък – рекламираш това, което ти възложат, без значение дали харесваш или дори дали одобряваш продукта. Често ми се е налагало да работя за компании, чиито продукти не харесвам и никога не бих купила за себе си или за семейството си, камо ли за децата си.

Докато бях в майчинство, развих този блог и профилите си в социалните мрежи, за да поддържам умението си да пиша и да комуникирам с хората онлайн. И съвсем неусетно се превърнах в инфлуенсър. Сега смея да твърдя, че за един маркетинг специалист и създател на съдържание за социалните мрежи, какъвто съм аз, работата като инфлуенсър е най-добрата работа, защото мога да рекламирам само и единствено това, което наистина харесвам, одобрявам и което бих купувала и потребявала за себе си и за семейството си. Разбира се, това не е единствената ми работа, но е начин да споделям и подкрепям продукти и услуги, които ползвам и харесвам, от което печелим всички.

В България, за разлика от други европейски страни, инфлуенсърството не е регламентирано от закона все още, но има стъпки към това, тъй като все повече фирми и рекламни агенции се свързват със създатели на съдържание и инфлуенсъри за провеждане на съвместни рекламни кампании. Този вид реклама е една от най-достъпните и ефективни за рекламодателите, стига да е направена професионално, с мисъл и с ясни цели и средства за тяхното постигане.

От тази година аз и голяма част от българските инфлуенсъри имаме щастието да сме част от Инфлуенсър Медия България  – медията за популяризиране на инфлуенсър маркетинга в България, създадена от Радостина Христова, която освен че е маркетинг специалист с огромен опит зад гърба си, е и една от най-известните мама блогъри и инфлуенсъри в България. Идеята, която стои зад създаването на Инфлуенсър Медия България, е брандове и инфлуенсъри да споделят своя опит, за да се случват по-ефективни партньорства.  

На 13 декември 2022 година Инфлуенсър Медия България и Радостина Христова организираха практична празнична сбирка на инфлуенсъри, представители на агенции, брандове и фотографи, за да се обучават взаимно чрез лекции и практически казуси. Събитието беше разделено на 4 части, в които Радостина сподели своите знания и опита си по отношение на работата на инфлуенсърите, какво включва колаборацията им с брандове и агенции, какви принципи и етични норми следва да се спазват от всички страни, как се ценообразува услугата на инфлуенсърите, съвети за изграждане на дългосрочни партньорства и т.н. 

По време на срещата присъстваха 10 представители на бизнеси и 7 на агенции, 9 инфлуенсъри и 3-ма фотографи. За мен беше особено полезно, както да се срещна с други „колеги“, много от които самата аз следя и харесвам, да разменим опит и да науча полезни неща, но и да се запозная с представителите на български и чуждестранни марки и да разбера техните представи за инфлуенсър маркетинга.

Комуникацията между инфлуенсъри и брандове е ключова за повишаване качеството на инфлуенсър маркетинга, така че всички по веригата да са доволни и да получат най-доброто от този тип реклама. Най-вече потребителите в социалните мрежи, тъй като ние, рекламодатели и създатели на рекламно съдържание, носим огромна отговорност пред тях.

Често виждате тук статии, под които отбелязвам с чия подкрепа са създадени. Това именно са тези партньорски взаимоотношения, които позволяват определено полезно и интересно съдържание да достигне до вас. Всеки промокод или игра с подарък е плод на едно добро партньорство между мен и съответния бранд. И медии като Инфлуенсър Медия България се занимават с това да събират на едно място създатели и рекламодатели, за да споделят, да вдъхновяват и да популяризират този вид партньорство, за да бъде то ползотворно и за трите страни: бранд-инфлуенсър-потребител. 

Снимки: Калоян Димитров, Стефан Димитров

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.