Как да съхраняваме правилно храните

Минимизирането на хранителните отпадъци в едно домакинство минава през няколко основни стъпки и тази година съм решила да се усъвършенствам във всяка една от тях. Най-общо това са:

  1. Планиране на седмичното меню
  2. Пазаруване с минимално пластмасов отпадък
  3. Правилно съхранение на храните
  4. Максимално използване на продуктите
  5. Домашно компостиране  

В тази статия искам да ви споделя своя опит в съхранението на храните. Започваме с

Хладилника

Важно е да оптимизиране подредбата на храните в хладилника, да опознаем самия хладилник и да използваме ефективно неговите функции. Знаете, че модерните хладилници си имат отделения, които поддържат определена температура. Запознайте се добре с инструкциите на производителя и вижте и неговите съвети за съхранение на храна.

Почистването на хладилника е особено важно и е желателно да става поне веднъж месечно, особено в отделенията за плодове и зеленчуци. Аз изтръсквам чекмеджетата и ги измивам или избърсвам с влажна кърпа.

Когато отрязвам част от плод или зеленчук и го връщам в хладилника, не го увивам в пластмасово фолио за съхранение, а използвам восъчни кърпи, чисти кутии с капак или купа, която покривам с чиния. Пластмасовото фолио, освен че е излишен отпадък, създава условия за развитие на плесен и бактерии, особено ако храната е влажна. Восъчната кърпа за разлика от фолиото, има антибактериални свойства и запазва свежестта по-дълго време.

Ако съм купила месо или млечни продукти с тарелка и продуктът трябва да престои ден-два в хладилника, го прехвърлям в стъклена кутия, за да предотвратя развитието на микроби и плесен.

Ежедневно проверявам състоянието на пресните сурови храни в хладилника, във фруктиерата и в шкафа, тъй като един развален плод или зеленчук може да повлияе зле и на останалите. Освен това внимавам при смесването на плодовете и зеленчуците, защото не всички се спогаждат еднакво добре. Това се дължи на етиленът, газ, който стимулира процеса на зреене. Той кара клетките да се разграждат, плодовете да стават по-меки и по-сладки, листата да увяхват, а семената или пъпките да покълват. Докато някои плодове и зеленчуци произвеждат високо количество етилен, други са по-чувствителни към него. Етиленът от храните може да ни помогне да получим по-бързо един зрял плод, но и може да доведе до по-бързото разваляне на друг.

Трябва да знаем кои храни произвеждат най-много етилен и кои са най-чувствителни към него и просто да не ги съхраняваме заедно. За пример от списъците по-долу, съхраняването на лук, който е чувствителен към етилен, заедно с картофи, които произвеждат много етилен, може да доведе до по-бързото разваляне на първия.

От друга страна етиленът може да се използва и когато искаме да ускорим зреенето. Например, ако искам едно зелено авокадо да узрее по-бързо, го поставям в купата с банани или до ябълките. Другият вариант е да го поставим в хартиен плик, където етиленът ще се концентрира и плодът ще узрее по-бързо.

Това са храните, произвеждащи етилен:

ябълки, кайсии, авокадо, зрели банани, боровинки, пъпеш, червени боровинки, смокини, зелен лук, грозде, пъпеш медена роса, киви, манго, нектарини, папая, маракуя, праскови, круши, райска ябълка, картофи, сини сливи, дюля, домати

Изброените храни не бива да се съхраняват на едно място със следните храни:

Това са храните, които са чувствителни към етилен (не бива да се смесват с горните):

аспержи, зелени банани, къпини, броколи, брюкселско зеле, зеле, моркови, карфиол, манголд, краставици, патладжан, чесън, зелен фасул, къдраво зеле, листни зеленчуци, праз, маруля, бамя, лук, магданоз, грах, чушки, малини, спанак, тиква, ягоди, сладки картофи, кресон, диня

Плодове и зеленчуци, които не виждате в двата списъка, или не произвеждат значителни количества етилен, или не са чувствителни към него и могат да се съхраняват заедно.

Как да обработим храните преди да ги приберем в хладилника?

Кореноплодни зеленчуци като моркови, репички и цвекло се съхраняват в хладилника, като е важно да се премахнат листата, тъй като те дърпат влага от кореноплодното и предизвикват по-бързото му увяхване.

Зелените подправки и билки като магданоз, босилек, розмарин, мащерка се изплакват предварително и се подсушават, след което се съхраняват увити в кърпа. Може да се потопят в буркан или чаша с вода, която обаче трябва да се сменя всеки ден.

Доматите съхранявам извън хладилника в отделна купа. Когато са на стайна температура, са много по-вкусни. Купувам малки количества, за да не се развалят бързо, но ако имам омекнали домати, ги правя на доматен сос за паста, супа или замразявам за бъдеща употреба.

Броколи и карфиол съхранявам измити и подсушени в кутия с капак. Взимам количеството, което ми трябва, а останалото накъсвам на цветчета и прибирам в кутията за следваща употреба.

Лукът и чесънът съхранявам в шкаф, картофите също, но разделени, както стана ясно, тъй като картофите произвеждат етилен, към когото лукът и чесънът са чувствителни.

Ядките и семената е хубаво да се съхраняват в хладилника, заради съдържащите се в тях мазнини, които са чувствителни на топлина и светлина и лесно могат да гранясат. Лененото семе задължително съхранявам в хладилника в стъклен буркан. Останалите ядки и семена също прехвърлям в стъклени буркани, за да няма достъп на въздух и влага. 

Когато отворя пакет с брашно, варива или зърнени храни, ги прехвърлям в стъклени буркани, за да ги пазя от влага и въздух, както и от молци.

One thought on “Как да съхраняваме правилно храните

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.