Съхранение на крехки листни зеленчуци

Как да съхраняваме крехки листни зеленчуците, за да са максимално дълго време свежи и годни за консумация?

Един от основните проблеми при съхранението на листни зеленчуци като спанак, рукола, коприва, пресен чесън и лук, както и зелените подправки като магданоз, мента, босилек, копър и т.н. е, че лесно се мачкат, а при смесването и притискането им с други храни в хладилника, бързо се развалят.

Аз лично избягвам мачкането и притискането им в другите продукти, както и найлоновите опаковки, които спарват и повишават риска от развитие на микроорганизми. Използвам кутии с капаци, предпочитам стъклените, чието закупуване според мен е много добра инвестиция, затова я препоръчвам.

Зелени билки като магданоз, копър, мащерка, босилек, мента накисвам в купа със студена вода за няколко часа, за да отстраня пръст, прах и други замърсители. Изплаквам, попивам нежно със суха кърпа, поставям върху втора суха кърпа в кутия за съхранение на храна и затварям плътно с капака. Така ми е удобно да отварям и да си взимам няколко стръкчета, когато имам нужда за ястие, салата или дори за някой десерт. Съхранението в кутия предотвратява мачкането и малките листенца остават по-дълго време свежи и красиви.

Букетчета магданоз, копър и други билки могат да се съхраняват и в чаша с вода на стайна температура, ако ще ги използваме в рамките на ден-два или в хладилник, но е важно да сменяме водата в чашата всеки ден.

Пресен лук и чесън, праз лук и стеблена целина измивам хубаво от пръстта, подсушавам, нарязвам на половинки или третинки и прибирам в кутия с капак.

У дома почти винаги имам пресен спанак и/или листни салати като рукола, манголд, кейл, листа от цвекло и т.н. Обикновено идват в найлонов плик, който обаче ги спарва и концентрира етилена, стимулиращ узряването и гниенето на храните (повече по въпроса за етилена споделям ТУК). За да ги запазя за по-дълго време, първо ги накисвам в студена вода, понякога добавям сода, за да отстраня и остатъци от пестициди. Изплаквам, подсушавам и съхранявам в кутия, за да не се мачкат листата и да има циркулация на въздух.

Важно е да се проверяват всеки ден зеленчуците в кутиите, за да се отстраняват отделни загнили листенца или стръкчета, които биха могли да повлияят и на останалите.

В моя Инстаграм профил показвам всичко това нагледно:

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.