Домашно компостиране

Домашното компостиране е начин да намалим битовите си отпадъците, като преобразуваме хранителните такива в нещо полезно за растенията. Всякакви органични отпадъци като обелки или остатъци от зеленчуци и плодове, черупки от яйца или ядки, семки, костилки, листа, някои готвени ястия и др. вместо на боклука отиват в компостера, където с помощта на активиращи трици се разлагат и се превръщат в богата на хранителни вещества почва, наречена компост.

Защо си заслужава да започнем да компостираме у дома?

  • за да намалим хранителните отпадъци, които иначе гният по сметищата;
  • за да намалим общото количество боклук, което генерираме и да си спестим разходките до кофата;
  • за да произведем лесно нещо полезно за домашните растения;
  • за да спестим пари от изкуствен тор за растенията;
  • за да обогатим почвата с хранителни вещества и да отгледаме по-хубави цветя и/или храна.  

Домашното компостиране изисква много малко усилия. Първо важно правило, което спазвам при използването на домашен компостер като Bokashi Organko 2, е да нарязвам хранителните отпадъци на малки парченца, за да улесня процеса по тяхното разлагане и трансформиране в полезна органична материя.

Събирам биоотпадъците, които генерирам в кухнята, в малко кошче с капак, което ми стои до дъската за рязане. Пълня го с плодове, зеленчуци, семки, костилки, черупки, кафе, чай, готвени храни, листа, дори хартия.

В края на деня изсипвам отпадъците от малкото кошче в домашния компостер и ги покривам със слой активиращи трици. Старая се на всеки 5 см отпадъци да добавям около 1 см активиращи трици, които помагат за разлагането на органичните отпадъци.

Второ важно правило е да изхвърлям само сухи съставки, т.е. не трябва да има течност в боклука. Например, ако искам да изхвърля останалата ни салата, трябва да отцедя дресинга и да изхвърля само зеленчуците.

Обемът на моя компостер Bokashi Organko 2 е 9,6 л, като аз го пълня средно за един месец, при положение, че готвя всеки ден. Удобен е, не пречи в кухнята, а и е в много приятен капучино цвят, който си отива с цвета на моята кухня.

Освен трансформацията на храната, се отделя и течен тор, който събирам в бурканче и използвам за подхранване на саксийните ми растения. Разреждам го в съотношение 1:50 с вода.

Когато съдържанието на компостера се превърне в полезна за растенията смес, я изхвърлям в терасната ми градинка, която представлява голяма дървена кашпа, пълна с почва. Миналата година успешно отгледах в нея морковчета, чери доматки, спанак и марулки. На вилата ни на село имаме зеленчукова градина, така че планирам следващата „реколта“ да натори тамошната почва.

Домашното компостиране с Bokashi Organko е толкова лесно, че могат и децата да го правят, а за тях дори е супер забавно.

Наред със засаждането и грижата за домашни растения, наблюдаването как се раждат и развиват, трансформацията на хранителните отпадъци в полезна почвена смес е занимание, с което учим децата на важни знания за природата и околната среда и най-вече възпитаваме екосъзнание от ранна детска възраст.

Ако темата за домашното компостиране и градинарство ви е интересна, може да посетите сайта на www.botanika.bg/   

Статията е подготвена с любезното съдействие на Ботаника, чиито специалисти ме консултират по въпросите за компостирането и откъдето си купувам активиращи трици, семена за разсад и всичко необходимо за домашното ми градинарство.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.