Яйчените черупки като тор за растенията

Знаете, че специалисти препоръчват яйцата, тъй като съдържат множество полезни хранителни вещества. Но знаете ли, че яйцата хранят не само животните, но и растенията!

Черупките им, които обикновено изхвърляме, също съдържат тези полезни хранителни вещества и могат да се превърнат в чудесен тор, който да обогати почвата и да я направи по-плодородна за растенията.

Ето още нещо любопитно: растенията извличат ценни хранителни вещества от почвата, в която растат, което налага да я подхранваме, но вместо да използваме изкуствени смески, може да използваме естествени такива, сред които са яйчените черупки. Те съдържат големи количества калций, магнезий, силиций, калий, фосфор, желязо, цинк, които растенията поглъщат и след това ние черпим от тях на свой ред, когато ги консумираме.

Освен това научих, че яйчената прах понижава киселинността на почвата и действа като защитно средство срещу някои вредители. Ако посипем натрошени черупки около растенията, гоним голите охлюви, защото затрудняват придвижването им.

Как да използваме черупките?

Първо важно правило е да измиваме хубаво черупките с веро преди да ги счупим. След това може да ги залеем с вряла вода, за да елиминираме потенциални болестотворни патогени като салмонела. Може и да ги сварим за 2-3 минути.

Черупките на сварените яйца също могат да се използват за наторяване, но те съдържат по-малко полезни вещества, затова за предпочитане са суровите.

Аз събирам черупките в купа, след което ги смилам в хаванче. Колкото по-фино смлени са, толкова по-лесно ще бъдат усвоени от почвата и растенията. Може да използвате мелачка за кафе или чопър.

След като съм смляла черупките, добавям към тях малко почва и разбърквам хубаво.

Поръсвам почвата около цветя или ядливи растения. Когато засаждам семенца, посипвам малко от сместа в дупките и след това покривам с още малко почва.

2 thoughts on “Яйчените черупки като тор за растенията

  1. Здравейте,
    Черупки от яйца може да ги консумираме и ние. Моята пра баба е счуквала черупките на брашно и ги е замесвала с мед. В този вид го е давала на баща ми, да го яде, когато е бил малък. Полезни са за костите и зъбите. Но все пак тогава не е имало блокове, хората са живеели в къщи. Всяка къща е имала собствен кокушарник и са разполагали всеки ден с домашни пресни яйца. Тогава хората са се хранели с много качествена храна. В днешно време за да го направя, със сигурност не бих ползвала купешки яйца, дали бг или от друга държава.

    Харесвам

    1. Това е много интересно, благодаря, че споделихте. Факт е, че храната ни днешно време е по-бедна на хранителни вещества в сравнение с тази, която са отглеждали нашите прародители. Самата почва обеднява откъм полезни вещества, оттам и растенията и животните.

      Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.