Как да съхраняваме картофите

Картофите са сред храните, с които сме свикнали най-много. Вижте само колко много рецепти има с тях, освен това са предпочитан зеленчук на децата. Изпечете тава картофи с мащерка и чесън и ще зарадвате всички на масата.

Картофите имат още едно достойнство – издръжливи са и не се нуждаят от хладилник. Въпреки това, съхранявани неправилно в шкафа, могат да омекнат или покълнат преди да сме ги сготвили. Ето как да ги опазим по-дълго време и да предотвратим изхвърлянето им:

Хладина и тъмнина

Картофите се нуждаят от хладно и тъмно място. Най-добрата температура за тях е между 8-12°С, но в съвременните домове това се постига трудно. Потърсете най-хладното място, далеч от слънчева светлина. Ако картофите са на светло, ще започнат да покълват, тъй като слънчевата или дори флуоресцентната светлина може да накара картофите да произвеждат хлорофил и да позеленеят. Това вече е сигурен знак, че не са годни за консумация.

Хлорофилът е безвреден, но излагането на слънце кара картофите да произвеждат и друг химикал, наречен соланин, който се оказва токсичен в големи количества. Той прави картофите горчиви и прекомерната консумация на зелени картофи може да доведе до натравяне (1). Затова най-сигурно е да пазите картофите на тъмно и да не ги консумирате, ако са станали зелени на цвят или имат зелени петна.

Може да ги съхранявате в мазе, гараж или друго помещение, което е хладно, сухо и има добра вентилация. Ако в дома ви няма такова подходящо помещение, най-добре е да купувате малки количества картофи и да не се запасявате.

Никога в хладилник

Можем да държим за кратко картофите в хладилник, само ако сме ги нарязали предварително за дадено ястие. Но целите, необелени картофи не бива да влизат в хладилника, тъй като ниските температури водят до трансформация на нишестето на картофите в захари. Това ще доведе до промяна във вкуса при готвене, до потъмняване и по-бързото им разваляне.

Хартия или плат

Съхранявайте картофите в хартиени пликове, картонени кутии или платнени торбички, така че да могат да дишат и да поемат излишната влага. Ако са в найлонови пликове или пластмасови кутии, влагата и етиленът ще се концентрират и ще доведат до по-бързото разваляне на картофите. Картофите имат нужда от добра циркулация на въздуха, така че им отредете повече място в шкафа и не ги покривайте с материали, които не позволяват вентилация (като найлон и пластмаса).   

Далеч от лук и чесън

Писала съм за етилена, сега ще го спомена пак, защото е важен. Лукът отделя повече етилен и това може да провокира бързото разваляне на картофите, така че никога не ги съхранявам заедно. Лукът и чесънът си имат отделен шкаф, далеч от картофите.

Не ги мийте преди да ги съхраните

Дори да са изключително мръсни и кални, не мийте картофите, освен ако няма да ги сготвите до 24 часа след това. Влагата, която ще остане по картофите, ще доведе до по-бързото им разваляне.

Как да премахнем пестициди от картофите?

Картофите, отгледани от конвенционално земеделие, обикновено съдържат значителни количества пестициди. За да ги премахна, у дома накисвам зеленчуците и плодовете във вода със сода или оцет. Картофите съдържат най-много пестициди в кората, така че едно изтъркване на кората с четка и сода може да премахне по-голяма част от нежеланите вещества. Най-сигурно е обелването, особено при сортовете с дебела кора.  

Признаци, че суровите картофи са негодни за консумация

Картофите, годни за консумация, трябва да са твърди, стегнати и да миришат на пръст и ядки (според вида на картофите). Ако са съвсем леко сбръчкани и меки, все още могат да се консумират, но възможно най-скоро. Но, ако имат тъмни петна, ако са покълнали, позеленели и миришат на плесен, трябва да се изхвърлят. Ако има малки тъмни петна и кълнове само на 1-2 места, ги отстранявам и използвам хубавата част.

Как да съхраняваме обелени и нарязани картофи?

Единственият случай, в който суровите картофи могат да стоят в хладилник, е ако съм си направила заготовка за ястие. Така се улеснявам, ако ще правя някоя по-сложно ястие, като мусака, например, което изисква повече време за подготовка и термична обработка.

Обелвам и нарязвам картофите до необходимия размер. Поставям ги в купа и ги покривам с вода. Така ги съхранявам в хладилника, докато дойде време да ги готвя, но за не повече от 24 часа.

Как да съхраняваме сготвени картофи?

Както всяка друга сготвена храна, аз съхранявам сготвените картофи в херметически затворен съд в хладилника до 2 дни. Важно правило е, което важи за всяка сготвена храна, да не я претопляте няколко пъти. Т.е. ако ще хапнете само една порция, извадете толкова, колкото ви трябва, и стоплете само нея, а не цялото ястие.

Идеи за ястия с картофи:

Къри с картофи, карфиол и спанак

Овчарски пай с леща и броколи

Пресни картофи с копър и левурда

  1. Barceloux DG. Potatoes, tomatoes, and solanine toxicity (Solanum tuberosum L., Solanum lycopersicum L.). Dis Mon. 2009 Jun;55(6):391-402. doi: 10.1016/j.disamonth.2009.03.009. PMID: 19446683.
  2. Soliman KM. Changes in concentration of pesticide residues in potatoes during washing and home preparation. Food Chem Toxicol. 2001 Aug;39(8):887-91. doi: 10.1016/s0278-6915(00)00177-0. PMID: 11434996.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.