Как да съхраняваме гъбите?

Гъбите са сред любимите ми продукти в кухнята. Имат превъзходен вкус и месеста текстура, които ги правят добри заместители на месото в редица ястия. Освен това са супер добавка към пасти, супи, ризото, гарнитури, пици, омлети, яхнии и какво ли още не. Но имат и недостатък – не издържат дълго време.

Фините гъби са много деликатни и малотрайни. Разбира се, най-доброто място за тяхното съхранение, е хладилникът, но е важно и в какво ги съхраняваме.

Без значение какви гъби искате да съхраните, печурки, пачи крак, портобело или шийтаке, никога не ги дръжте в пластмасовите, обвити в найлон тарелки, тъй като това създава условия за повишаване на влагата около гъбите, а те, въпреки че съдържат голямо количество вода, не бива да са мокри или влажни.  

Най-добрият начин, който открих чрез проучване на различни кулинарни издания и опити у дома, е гъбите да се поставят в хартиени пликове, които се прегъват в горната част, за да останат запечатани. Така хартията ще абсорбира всякаква влага, запазвайки гъбите сухи за по-дълго време, което според специалист може да стигне до 1 седмица, но аз лично ви съветвам да ги консумирате по-бързо.

Ако се чудите откъде да вземете хартиени пликове? Просто пазете и използвайте хартиените пазарски торбички от магазина, изрежете дръжките и сте готови.

Не поставяйте гъби близо до храни със силна миризма, тъй като първите ще я абсорбират. Гъбите имат пореста текстура и попиват вода и аромати точно като кухненска гъба.

За да издържат повече и за да са максимално свежи и твърди, гъбите трябва да се съхраняват сухи. Това означава, че се мият само и единствено непосредствено преди готвене, а след самото измиване трябва да се подсушат много внимателно.

Признаци, че гъбите са развалени:

  • Лигави и мокри
  • Силно набръчкани
  • Потъмнели
  • Отделящи остра неприятна миризма, напомняща мухъл
  • Мухлясали

Ако гъбите имат само няколко тъмни петна, но не миришат неприятно и са сухи, ги сгответе още същия ден, тъй като на следващия вече може да не са годни за консумация.

Източници:

www.thekitchn.com/how-to-store-mushrooms-skills-showdown-23228612

www.marthastewart.com/8327461/how-to-store-mushrooms

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.