DIY Коледен календар с образователни и забавни изненади за децата

Тази година реших да направя коледен календар за Алекс, тъй като е вече достатъчно голям (3 години и 4 месеца), за да разбере идеята на коледните празници и да усети коледния дух и цялото вълнуващо очакване на най-специалния декемврийски ден 💝 Разбира се, реших да го направя изцяло с подръчни материали и двете си не особено сръчни, но неуморни ръце.

За целта използвах картонени кутии, които по принцип събирам отделно и изхвърлям в контейнера за хартиени отпадъци, изрисувани листове, моливи, ножици и лепило. Върху гърба на листовете хартия нарисувах червени топки за елха с числата от 1 до 25, за да отброяваме дните от началото на месец декември до Коледа, и елхови клонки, за да оформя елха, когато ги наредя във формата на триъгълник.

20191109_102348

Избрах неслучайно кутийки, защото Алекс се забавлява да отваря и изследва съдържанието на непознати за него кутии. В една част от тях изненадата е под формата на картинка, а Алекс трябва да познае какво означава тя. Когато познае, му давам съответната изненада.

20191114_094006

В големите кутии пък поставих самите изненади: дребни играчки за елхата, малки тематични подаръчета, коледни сладки (ще ги поставям тайно непосредствено преди да отворим кутията).

Ето и какви изненади съм предвидила:

📖 5 нови за Алекс коледни книжки в 5 различни кутийки

20191112_093936.jpg

✂ 5 DIY образователни занимания с коледна тематика: ще тренираме броене, разпознаване на буквичките, ще се учим да рисуваме снежинки и т.н.

BeFunky-collagecalendar

🍪 5 дни, в които заедно ще приготвяме коледни лакомства (бисквитки, сладкиш и торта)

20191114_091134

🎄 5 коледни украшения, които ще направим собственоръчно, за да декорираме елхата и дома

🎬3 дни, в които ще гледаме 3 коледни филмчета (тук съм делегирала задачата на баща му да избере филмите, тъй като той си пада киноман и е добър начин да прекарват повече време заедно)

⛄ 2 малки подаръчета играчки със снежна тематика.

Когато дойде 1 декември, ще подредя кутийките под формата на елха, но номерата ще са разбъркани, защото това е първата забавна задача на Алекс: да открие правилната кутийка с числото, което съответства на деня, в който я отваря. За целта аз ще му показвам календара и ще му посочвам кой ден от седмицата сме и коя дата. Това упражнение цели и да помогне на Алекс да запомни дните от седмицата и концепцията за датите и дните от месеца.

20191112_091438

Когато открие правилната кутия, следва второто предизвикателство: да я отвори и да разбере какво го чака вътре. Както споменах, в по-малките кутийки ще слагам картинки с изненадата, а Алекс трябва да познае какво означава тя и какво ще получи.

Ако съм успяла да ви вдъхновя и вие да подготвите подобна изненада на своите дечица, ви каня да следвате и профила ми в Instagram, където дойде ли декември, ще споделям в стори как отваряме кутиите и как се забавляваме с изненадите в тях 😍

 

2 thoughts on “DIY Коледен календар с образователни и забавни изненади за децата

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.