Купувай по-малко, играй повече: 5 идеи за образователни игри с книжки

Книжките са най-хубавият материален подарък, който можем да направим на децата. Имат ли книжки, малко други неща им трябват. Но освен да разглеждат интересните илюстрации в тях и да четат вълнуващите текстове, децата могат да ги използват и за развиващи техните знания и умения игри. Ето как:

Упражнения за фината моторика за бебетата

Книжките с текстилни или дебели картонени страници са чудесни за най-малките, защото самото на пръв поглед безцелно и тромаво разлистване на страниците представлява отлично упражнение за малките бебешки ръчички. Можем да предлагаме на бебето да играе с книжки от момента, в който започне да лежи по корем и да протяга ръчички към поставени пред него предмети.

BeFunky-books6.jpg

Освен това редовният досег до книги от най-ранна възраст е сигурен начин да събудим дълготраен интерес и дори любов на детето към четенето. Всеки ден предлагайте подходяща за възрастта книжка на детето, без значение дали ще прекара няколко минути с нея или просто ще я побутне. Нека бъдат неразделна част от неговото ежедневие, рано или късно всяко дете започва да чете книжки, стига те да са му достъпни и разнообразни.

 

Око да види, ръка да пипне 

Децата учат и запаметяват най-лесно, когато могат не само да видят, но и да пипнат нещата. Затова, когато показвам книжка на момчетата, обичам да добавям и предмети, с които да им покажа илюстрираните обекти от различни ъгли и в различни аспекти. Например, ако разглеждаме книжка с животни, добавям и фигурки с животни; ако разглеждаме книжка за храната, добавям истински хранителни продукти, които децата могат не само да пипнат, но и да опитат на вкус.

BeFunky-bd4.jpg

 

На най-малките деца можем само да показваме: „Виж, това на снимката е пате. Ето вземи патето в ръчичка и го погали.“ По-големите (1,5+) може да поканим да играят: намери къде в книжката има снимка на пате и сложи дървеното пате върху нея.“

За още по-големите деца (2,5+) може да измислим различни игри или творчески занимания, с които да пресъздават показаното в книжките. Като например да пресъздадем жизнения цикъл на жабата, да спасяваме замръзнали в леда животни или да си направим светофар от цветно блокче:

20190502_140342.jpg

 

20190919_140510.jpg

20190815_125917

Подобни игри и занимания карат изобразените в книжките обекти и процеси да оживеят пред погледа на децата и правят самите книжки още по-интересни в техните очи.

 

Детективи с книжки (2,5+)

Измислих тази игра, когато започнах да показвам на Алекс отделните буквички. В началото просто търсехме, например само буквата А в заглавията на книжките, а впоследствие реших да направя лупа с цялата азбука. С помощта на кламер отбелязвам коя буквичка търсим, а Алекс минава с лупата през заглавията или кратки текстове и търси въпросната буква.

BeFunky-books1 (1).jpg

BeFunky-books2.jpg

 

Книжни изследователи (2+)

Тази игра е подобна на предходната, но тук вместо букви търсим картинки. Аз рисувам с тебешир върху дъската какви обекти търсим, а Алекс ги търси в съответната книжка и изтрива тези, които е открил.

BeFunky-books3.jpg

 

Малки библиотекари (3+)

Както играем на лекарски кабинет или на магазин, така можем да си направим у дома и библиотека и да влизаме в ролята на библиотекари. Тази игра помага на децата да опознават по-добре книжките, които имат у дома, да се научат на ред, развива езика и умението да общуват.

За целта подреждаме книжките по тематика: книжки за животни, за растения, за морето, за динозаври, за превозни средства, за космоса, народни приказки, поредици (за костенурчето Франклин, за Мечо Пух, за лисичето Арчибалд и т.н.). Детето влиза в ролята на библиотекар, а аз съм читател и търся определени книжки в неговата библиотека. Тренираме умението да общуваме, да поздравяваме и да бъдем учтиви. Питам детето за какво се разказва в дадена книжка, моля го да ми намери книжка за животни или за превозни средства и т.н. По същия начин може да се игра на книжарница. Важното е книжките да бъдат подредени, така че детето лесно да намира тези, които търси, да умее да ги подрежда само и да ги пази от скъсване или мачкане.

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.