Рециклирането като детска игра

Ако у дома събирате разделно боклука и имате деца над 2 годишна възраст, значи имате идея за забавна и практична игра за тях 😀 Ето как играем ние:

Като начало си набавихме подходящи кофи, в които да изхвърляме разделно хартиените и пластмасовите и метални отпадъци. Засега стъклените отпадъци изхвърляме само аз и мъжът ми, защото има риск да се счупят и да наранят децата, но след време ще им възложим и тази задача.

Кофите са удобни и широки (от Икеа), с капаци, върху които залепих изображения на вида отпадъци, за които са предназначени и ги оцветих в съответните цветове, които им отговарят според общинската система за разделно събиране.

Алекс (4 години и 3 месеца) отдавна умее да различава пластмасови, хартиени и метални предмети и знае, че ги изхвърляме отделно. За него това е много забавно занимание, а отскоро помага на брат си да различава боклуците.

Но играта ни не се ограничава само да сортирането на отпадъците. Обикновено събирам някои отпадъци като пластмасови и метални шишенца и картонени кутии в отделна кутия. Измивам старателно всяка кутия и шишенце, както е и изискването за изхвърляне на разделния боклук. Ако опаковката е много замърсена и не може да се измие (изцапана е с мазнина, има тесен отвор, през който не преминава вода и т.н.) я изхвърлям в общия боклук. Но всяка друга опаковка, чиито материал може да се рециклира, отива в съответната кофа.

И така, събирам пластмасови и метални шишенца и кутийки, измивам ги хубаво, отделям капачките и ги давам на момчетата да открият коя капачка на кое шишенце/кутийка съответства.

Това занимание е полезно, защото:

♻ Стимулира мисълта и развива концентрацията;

♻ Развива фината моторика: движенията по затваряне на капачките е добра тренировка за пръстите;

♻ Представлява безопасен и забавен начин децата да играят с предмети от бита, които обикновено са забранени (опаковки от лекарства и хранителни добавки, опаковки от подправки, от препарати, козметични продукти и т.н.)

След като децата открият правилната капачка за всяко шишенце/кутийка, коментираме кои шишенца/кутийки са пластмасови и кои метални. Понякога искат да си запазят някоя опаковка за игра в детската си кухня, затова им я оставям.

Накрая им давам още отпадъци (стари гаранционни карти, картонени кутии, опаковки и пр.), които да изхвърлят в правилната кофа, като гледат картинката върху капака.

Ползи от подобно занимание:

♻ Създава устойчиви навици у децата, учейки ги да различават видовете боклук и материалите, от които са направени и ги прави отговорни към отпадъците, които създават самите те;

♻ Предоставя забавна игра за децата, включваща сортиране и прибиране на предмети в кутии, което е едно от най-интересните занимание за малки деца (2-4 години);

♻ Предоставя възможност за децата да участват в домашните задължения, да се чувстват полезни, да придобиват увереност и самостоятелност;

♻ Предоставя и на нас самите като родители повече свободно време, защото ако научим децата да събират правилно отпадъците, след време може самите те да ги носят до кофите за разделно изхвърляне и така тази задачка да стане тяхна отговорност: нещо, с което да се гордеят още повече и да чувстват, че правят нещо много значимо;

♻ Учим от малки децата да бъдат отговорни към боклука, който генерират, към природата, ресурсите и към цялата планета, защото може да изглеждат като съвсем дребни действия, но ефектът им се натрупва с времето и влияе на всички нас.

И за финал, много хубава книжка, която можете да вземете на децата (супер полезна е и за възрастните 😉) е „Къде отива боклукът“ на издателство Ракета.

Има доста текст и сложни за разбиране от най-малките думи и термини, но има и хубави илюстрации, а моите момчета се заглеждат доста по нея, така че е хубава инвестиция.

Публикацията не е спонсорирана от нито една от споменатите фирми, а показаните продукти са закупени със собствени средства.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.