Фотосесия с малки деца – как да получим максимално успешни кадри

Никога не съм си представяла, че ще заведа децата на специална коледна фотосесия. Или на каквато и да е професионална фотосесия. Не, че не искам, не ме разбирайте погрешно. Но бях убедена, че няма да успея да ги усмиря и да получим поне един сполучлив кадър на цялото семейство. Или поне на едното дете…
Много съм грешала. Важно било да срещнеш добър фотограф, който да има опит в работата с деца, да има атрактивно за децата студио и да ни даде съвети още преди фотосесията, за да се подготвим.

Искам да ви запозная с Ана-Мария Ангелова и нейното приказно студио. Тя притежава завидно спокойствие и търпение, изключително мила е с децата, успя бързо да разчупи леда и да накара дори Тео, който отказва всичко, да седне и да позира.
Ана-Мария не само ми даде съвети как да подготвим децата за семейна фотосесия, но и се съгласи да ги споделя с вас, за да сме в полза на повече майки като мен:

• Едно от най-важните неща е детето да се е наспало и да се е нахранило, за да се избегне евентуална раздразнителност. Когато запазвате часа за фотосесията, съобразете я добре с графика на детето (особено, ако е по-мъничко). Въпреки всички усилия децата могат просто в този ден да са в лошо настроение и да нямат желание да се снимат. В такива ситуации сме премествали ангажимента. Няма смисъл фотосесията впоследствие да бъде свързвана с неприятни емоции.
• Често клиентите се допитват до мен каква фотосесия препоръчвам, когато детето е по-енергично и трудно задържа вниманието си на едно място или пък когато детето е по-спокойно и срамежливо. Отговорът, както обикновено е „зависи“. Няма правило, което да може да се приложи всеки път. Но все пак за „по-неуморимите“ препоръчвам фотосесия на открито, тъй като навън биха могли да тичат да се веселят и фотографът да хване моменти на неподправена забава. Ако пък детето се чувства най-комфортно в домашна атмосфера и не обича да бъде на непознати места, би била най-подходяща фотосесия във вашия дом. Студиото на фотографа ми се струва винаги добро решение, има доста непознати предмети, които биха привлекли вниманието на детето и в същото време сте само семейството и човекът, който ви снима. Няма други хора, които биха могли да ви смутят.

• Подготовката за фотосесията може да започне още от вкъщи. Детето може да избере играчка, с която би искало да се снима. Също аксесоари, а защо не е и дрехи (с ваше съдействие). Така ще се включи в цялата организация и самото то няма да има търпение да се снима.
• По отношение на дрехите е важно да бъдат удобни и детето да обича да ги носи. В противен случай е възможно те да бъдат повод за раздразнение и нежелание да се снима. Все пак няколко съвета за тоалетите. Не е нужно цялото семейство да бъде облечено в един цвят, достатъчно е между цветовете да се получава приятно за окото съчетание. Хубаво е да се избягват големи щампи и надписи по дрехите, които разсейват вниманието от лицето.

• Аз лично в студиото си винаги имам лакомства и играчки, към които понякога прибягваме, за да убедим детето да се снима.
• Предвиждам винаги време за опознаване, за да могат децата да се отпуснат около мен, да можем да си поговорим и да се почувстват спокойни.
• Не се притеснявайте, че детето не гледа през цялото време в обектива, усмихвайки се. Стават страхотни снимки, докато си играе и проучва света.

• И накрая, но определено не на последно място: бъдете в добро настроение и вие. Не се ядосвайте, ако сте забравили някоя дреха, играчка, излязла ви е пъпка и т.н. Най-важното е да се забавлявате и да се насладите на момента. Целта на фотосесията е да запечатате един искрен спомен.

За моето семейство фотосесията с Ана-Мария беше не просто заснемане на празнични кадри, а едно истинско забавление. Децата бяха омагьосани от студиото и всички играчки и весели декори. Имахме няколко много смешни моменти, докато се опитвахме да предразположим Тео да застане мирно за няколко кадъра. Но, ако фотографът е търпелив и умее да говори с децата, всички се получава. Благодарим ти, Ана-Мария!

Ана-Мария Ангелова:
Завършила съм фотографско училище и още тогава се увличах по детската фотография, понеже съм от голямо семейство и около мен има много деца. Винаги това най-много ми е харесвало да снимам, защото обожавам да общувам с деца. Когато завърших училище записах право в СУ и имах нужда от почасова работа. Това беше моментът, в който започнах да снимам професионално, а не само близки около мен. И сега вече, когато се дипломирах, реших, че ще се отдам изцяло на фотографията. Снимам детски празници, външни и студийни фотосесии. Правя и фотосесии в дома на клиента.

Можете да разгледате кадри от нейни фотосесии и снимки на студиото в нейния фейсбук профил или в Инстаграм. Там можете да й пишете, ако имате повече въпроси или ако искате да си запазите час за снимки. Най-лесно е просто да се чуете: 0893 61 95 48.

Снимките с професионален фотограф са не само един прекрасен спомен, но и времето, прекарано със семейството по време на фотосесията е свързано с много смях и забавление!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.