Фестивал на мангото и една цветна лятна салата с пакистанско манго

Храната има силата да сплотява и обединява народите!

На 2 август имах удоволствието да участвам във Фестивала на мангото, който се организира от Българска търговско-промишлена палата и Посолството на Ислямска република Пакистан в София. Pakistani MANGO Festival е събитие, което цели да представи и популяризира в страната ни качествата на този уникален плод, а аз имах възможността да науча повече за пакистанското манго и същевременно да демонстрирам пред посетителите неговите кулинарни качества, приготвяйки свежа цветна салата с него.

Пакистан е петият по големина в света производител на манго, като в страната се отглеждат около 400 вида от него. През 2019 г., преди пандемията да повлияе на международния пазар, Пакистан изнася рекордните 120 000 тона манго. В страната плодът е на особена почит и е съществена част от културата и бита на населението, а рецептите с него изобилстват с различни комбинации, вкусове и техники на приготвяне.

Мангото е изключително богато на витамин С, който е важен за имунитета, както и за синтеза на колаген в кожата. Освен това съдържа и витамин А, който се грижи за здравето и хидратацията на кожата, и неслучайно се влага в доста козметични продукти. Плодът е много сладък, но благодарение на фибрите и пектина не причинява рязък скок на кръвната захар, а се усвоява постепенно. Съдържа още магнезий, желязо, калий, селен, калций, както и така необходимите ни антиоксиданти, които неутрализират вредното влияние на свободните радикали. Да не забравим и витамини Е, К и такива от групата на В. Заради безспорните му здравословни и кулинарни качества плодът манго се рекламира по света благодарение на дипломатическите представителства на Пакистан.

Аз имах възможността да опитам и да готвя с манго от фермите на Liftabad, които имат, забележете 120 годишна история и традиции в отглеждането на плода, а през последните 20 години изнасят и по света. Имайте предвид, че в магазините, където се предлага манго, се предлагат основно плодове, внесени от Южна Америка, но Пакистан е много по-близо до нас.

На фестивала имах възможността да се запозная с посланика на Пакистан в България Н.Пр. Мариам Мадиха Афтаб, изключително харизматичен и мил човек. С нея си поговорихме за мангото, как те го използват в своята традиционна кухня, а тя снима моята салата и обеща да я пробва и на семейната трапеза.

Мангото може да се използва в множество ястия, от сладки десерти, плодови салати, смути, сладолед, до солени салати и ястия с месо, риба и морски дарове. За да изберете хубав узрял плод в магазина, трябва да опипате плода и да го помиришете. Ако е леко мек, а не твърд или твърде мек, както и ако усетите плодов аромат в тази част, където се намира дръжката, значи държите добре узрял плод. Ако купите манго, което е все още зелено, го сложете в хартиен плик на стайна температура и за 1-2 дни ще узрее.

Салатата, която приготвих на фестивала с манго, съдържа:

1 краставица, нарязана на ситно

1 червена чушка, нарязана на ситно

1 манго, нарязано на кубчета

1/4 глава червен лук, накълцан

1/2 ч.л. сумак

3 с.л. зехтин

1 с.л. оцет

сол

листенца мента

Мангото и червената чушка си отиват, защото са приятно сладки, а подправката сумак и оцетът ги балансират със своя приятно кисел вкус. Червеният лук е деликатен и добавя пикантна нотка. Краставицата е неутрална, но добавя хрупкавост и сочност, а ментата е чудесен завършек във всяко ястие с манго. Избрах тези съставки и заради цветовете, за да получа максимално богата на нутриенти салата.

Помнете, храната обединява народите, носи ни наслада и радост, а мангото е сред храните за щастие, които си заслужава да хапваме, особено, когато нямаме местни сочни плодове през зимата.

Ако сте търговец, производител, професионален кулинар или имате интерес към пакистанското манго, можете да се свържете с Дирекция “Международно сътрудничество и международни организации”, БТПП, тел. 02/ 8117 489 или 02/8117 421, или на e-mail: interdpt@bcci.bg както и с Посолството на Ислямска Република Пакистан в София тел.: 02 9719619, e-mail: parepsofia@mofa.gov.pk за повече информация и връзка с вносителите.

1 thoughts on “Фестивал на мангото и една цветна лятна салата с пакистанско манго

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.