Купувай по-малко, играй повече: 10 идеи за игри с превозни средства

С две момчета у дома вярвайте, че често ми се налага да играя с трактори, мотори, самосвали, багери и джипове. Алекс все по-често се заиграва сам, измисляйки си някакви сценарии и развивайки диалози между шофьорите на колите и камионите, а Тервел бута превозни средства по килима и буууучи като батко си.

Несъмнено най-популярният подарък за момче е някакъв вид превозно средство, като преди всеки празничен повод получавам по телефона по някой въпрос от сорта на „Алекс има ли си автокран/пожарен автомобил/цистерна…?“. Така че често измислям нови образователни игри, в които главна роля заемат превозните средства, защото това е сигурен начин, че Алекс ще играе и ще запомни нещо полезно.

И така, ето отбрани занимания с превозни средства, които сме играли с Алекс, и които смятам, че ще се харесат на почти всяко дете (2+ години), а защо не и на момичетата 😀 Не е необходимо да купувате много колички на децата, изберете отбрани по вид, качествени и здрави и ги включвайте редовно в подобни забавни образователни игри:

 

Сортиране на цветове с камиони 

За тази игра ви трябват минимум 2 товарни автомобила, дребни фигурки в различни цветове, които играят роля на товар, голям лист хартия и цветни моливи/флумастери. Изрисуваме пътища с различни цветове, като в единия край имаме начална точка, от която тръгват автомобилите, а в другите 2 или повече края имаме крайна точка или мястото, където ще се разтоварват цветните товари.

BeFunky-cars1.jpg

С тази игра се тренират не само уменията на детето да разпознава и назовава цветовете, но и координацията между ръцете и очите, защото трябва да направлява камионите по лъкатушещите пътища.

 

Геометрия с превозни средства

Идеята за тази игра ми дойде малко спонтанно, след като бях нарисувала на Алекс кръг, квадрат и триъгълник и му бях подготвила да сортира съответните фигурки според формата им. Тъй като почти винаги той иска да играем с количките, преобразувах фигурите в пътни ленти и му предложих да кара и подреди превозните си средства в тях.

BeFunky-cars2.jpg

Докато той ги подреждаше, аз му разказвах за фигурите, колко линии и ъгли имат, колко пъти трябва да завие колата в квадрата например, за да го обиколи и т.н.

 

Броене с паркоместа 

Това е една от игрите, с които започнах да помагам на Алекс да опознава цифрите. Използвах голяма картонена кутия, която превърнах в гараж с разграфени и номерирани паркоместа, а върху колите залепих малки цифрички, които да показват на детето къде трябва да паркира всяка една от тях.

BeFunky-collageveh1.jpg

Дълго време кутията играеше роля на паркинг за повече от десет автомобила, но какво да се прави, в София има малко места за паркиране 😄

 

Сравняване по големина

Това е една от най-новите ни игри. Можете да използвате лист и молив, за да маркирате размера на колата, но аз напоследък предпочитам дъска и тебешир, за да не хабя много хартия. Така всеки път може да използвате различни превозни средства, като само изтривате и рисувате нови линии според техния размер.

BeFunky-collageauto3.jpg

Първо, без да ме види детето, подреждам колите по размер върху дъската и маркирам с тебешира дължината на всяка, след това ги разбърквам върху поднос и давам на детето да ги подреди, като коментираме коя е най-малка, коя е следващата по размер, докато стигнем до най-голямата.

 

Рисуване с автомобили

Това занимание е класика в жанра! Изсипвате по малко боя от колкото се може повече цвята върху лист и давате на детето да управлява превозните средства, като минава през боите. Най-забавно е ако имате булдозер, защото оставя интересни следи върху листа:

BeFunky-cars12.jpg

Накрая може да поставите получената картина в рамка, защото повярвайте ми, винаги се получават уникални шедьоври 😍

 

Кой ще стигне пръв?

Който обича коли, обича и писти. Но не е задължително да купуваме такива. Достатъчен е малко по-дълъг здрав картон. За да направим играта по-интересна и образователна, ще симулираме различни повърхности: гладка, леко грапава и много грапава, за да обясним нагледно на детето, защо колата друса, когато я караме по неравен път.

BeFunky-collageveh3.jpg

Аз съм използвала:

🏎 гланциран самозалепящ лист от цветно блокче, за да пресъздам асфалта на една хубава магистрала;

🚗 нарязана на парчета гъба за попиване, която е по-грапава и така пресъздавам един не толкова гладък път;

🚙 залепени с лепило оризови семена, с които пресъздавам каменист път или офроуд за джиповете.

Играем играта с Алекс, като избираме различни превозни средства, поставяме ги на върха на пистата и едновременно ги пускаме, за да видим кое ще стигне долу първо. Същевременно обяснявам на Алекс защо колите се движат по-бавно върху неравната повърхност, напомням му, че понякога когато се возим в колата ни друса, защото минаваме през дупка или през каменист път и т.н. Накрая го оставям да пуска превозните средства сам, да изучава всяко едно как се движи и да си измисля сценарии.

 

Да построим виадукт за автомобилите 

За тази игра съм използвала дървени фигурки от играта Дженга + плоски дървени пръчици (като тези за сладолед), които взех от магазин с творчески и „направи си сам“ материали. Показах на Алекс как да построи мост или т.нар. виадукт и да подреди автомобилите върху него, опитвайки се да ги кара без да събаря конструкцията.

BeFunky-cars11.jpg

Играта тренира концентрацията на детето, фината моторика, координацията ръце-очи.

 

Търсене на скрити предмети

Алекс е огромен фен на строителните машини и превозни средства, така че следващите две игри са задължителни в репертоара ни. Тази включва пясък, който приготвям от ориз и булгур, добавям камъчета и зрънца нахут, багери, булдозери, самосвали и скрити под пясъка предмети, които Алекс трябва да намери. В случая това са предпазни хартиени каски и инструменти, залепени с тиксо върху дъното на кутията.

BeFunky-cars3.jpg

Когато дадох играта на Алекс за първи път, му казах, че строителните работници са си загубили каските и инструментите и той трябва да ги намери. Но не само това, казах му, че трябва да намери 3 каски, 3 чука, 3 бормашини и т.н. И така, започна едно ровене, събиране, броене, беше доста забавно и упражнихме много умения.

 

Строителна площадка  

Когато искаме детето просто да се забавлява самостоятелно, докато ние вършим някоя и друга домакинска задачка, му даваме да копае в истинска пръст… или почти истинска, с аромат на какао. Правя я като смесвам 2 ч.ч. брашно, 1/2 ч.ч. царевично нишесте, 1/4 ч.ч. олио и 3 с.л. какао на прах. Изсипвам я в голяма картонена кутия, добавям камъчета и строителни машини и площадката е готова:

BeFunky-collageveh2.jpg

Когато давам на Алекс да играе с тази пръст, му казвам, че вътре в кутията може да прави каквото си пожелае, но пръст на вън не трябва да има. Разбира се, не успява да опази периметъра извън кутията чист, но се опитва и самият факт, че има ограничения, го учи на дисциплина и умение да пази средата, в която играе. Накрая хваща метлата и се старае да почисти.

 

Почистване на улиците от снега

Колкото ние мразим да газим снежните преспи по улиците, толкова децата се забавляват да играят в тях, така че защо да не им спретнем едно забавление при това с вкусен сняг 😄 За тази игра съм използвала част от пъзел с улици на Djeco (води се пъзел гигант от 24 части с град, улици и дървени пътни знаци, страхотен е, препоръчвам с две ръце). От картонени кутии направих гаражи за автомобилите и за снегорина (такъв автомобил нямаме, затова ползваме булдозер), добавих истински светещ комбиниран светофар за автомобили и пешеходци, дървени пешеходци, паркирани на открито коли и поръсих всичко това обилно с кокосови стърготини.

BeFunky-collagecar49.jpg

Поканих Алекс да разчисти снега, да почисти хубаво пешеходните пътеки, за да могат хората да пресичат. След всяко почистване следваше нов снеговалеж (аз бях облакът), ново почистване и т.н. В общи линии една дълга и разтапяща скуката снежна игра 😄

 

Ако тези идеи ви харесаха, мисля, че ще ви допаднат и идеите за игри с животни и игри с конструктори.

 

 

 

 

2 thoughts on “Купувай по-малко, играй повече: 10 идеи за игри с превозни средства

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.