4 хитринки за организиран и устойчив дом (с деца)

Появят ли се децата, колкото и да се опитваме да поддържаме постоянно чист и подреден дом, винаги в края на деня цари малък хаос. Аз се отказах от реда, старая се поне да поддържам чистота. Уча децата да си прибират играчките и книжките, като приключат с тях и имаме правило, че нова игра/книжка не се изважда от шкафа или взима от рафта, преди да приберат предната, откъдето са я взели. Обаче те са все още малки (особено Тервел, за когото това правило все още не важи) и често прибирам всичко сама.

С времето и опита открих няколко ценни хитринки, които ми помагат да се радвам на една идея по-подредена детска стая. Освен това започнах все повече да използвам на пръв поглед непотребни отпадъци, които всъщност се оказват чудесни помощници и спестяват необходимостта да купувам допълнително излишни органайзери, контейнери и пр. в които да държа играчките и книжките на децата и други дребни предмети.

 

Калъфи за дървените пъзели

Ако и вие не успявате да държите дървените пъзели постоянно подредени, вижте тази хитринка: найлонови калъфчета 🤩 Вместо да изхвърляме ненужните найлонови опаковки, можем да ги използваме разумно. А такива идват у дома често, колкото и да се старая да не купувам продукти в найлонови опаковки (с електрически уреди, чиито инструкции за употреба слагат в найлонови пликчета, някои играчки, дрехи, покривки, книжки също идват в найлонови опаковки). В по-големите слагам по 2-3 сходни по тематика пъзели, а в по-малките слагам само по един:

IMG_20200103_091907

20191022_100546

Така, когато някое от децата реши да играе с някой пъзел, частите му са винаги на едно място, а и за самите деца е по-лесно да се приучат на ред и да прибират пъзелите в калъфите след като приключат с тях.

 

Щайга за книжки

Щастлива съм, че и двете ми момчета проявяват голям интерес към книжките. Алекс може дълго да седи и да разглежда книжки сам, а едно от любимите ни занимания е да му чета книжките и да си говорим за нещата в тях. Съответно и броят им расте постоянно и вече трудно ги побираме в библиотеката. Затова реших да използвам една дървена щайга, която мъжът ми беше донесъл преди време с хранителни продукти. Чудесна е, защото ръбовете са добре заоблени, няма опасност някое от децата да се нарани, и побира доста книжки (17, ако трябва да сме точни 😏).

IMG_20200104_110230_1

IMG_20200104_110509.jpg

 

Кошнички за вратите на шкафовете

Имам чувството, че повечето ми шкафове са постоянно пълни и разхвърляни, особено онези, до които достъп имат и децата 🤔 Така че започнах да търся начини да оползотворявам цялото пространство в тях и установих, че ако използвам и вътрешната страна на вратичките мога да спестя доста място и да организирам една идея по-добре съдържанието.

За целта си купих дребни закачалки и вкарах в употреба няколко пластмасови кутийки и кошнички от плодове, които съм купувала (понякога просто нямаш друг избор, когато на детето му се доядат боровинки или малини и единствената опция наблизо са тези в безсмислени пластмасови кутийки):

BeFunky-collagess.jpg

20191108_093710

Хитринката е да се закачат в горната част на вратата на шкафа и така оползотворявам пространство, което е почти винаги празно. Освен това имам много бърз достъп до предмети, които използвам често, като восъчните ми кърпи за съхранение на храна и щипките, с които затварям различни опаковки.

В детската стая в шкафа с козметиката на момчетата съм си направила подобна кошничка от пластмасова кутия от клечки за уши (биоразградими, но в пластмасова кутия 😕), в която ги съхранявам за по-бърз достъп:

IMG_20200103_125532

 

Закачалки, още закачалки

У дома се ръководя доста от метода на Мария Монтесори и още, когато Алекс беше съвсем малък, залепих на неговото ниво две закачалки на страничната стена на гардероба в детската стая, така че да може самостоятелно да си взима якето, шапката и шалчето, когато излизаме навън. След появата на Тервел броят на закачалките нарасна, като сега ги използваме и за неща, които влизат в употреба по-рядко: чадърче, раничката на Алекс за пътешествия, каската му за колело, шапки за слънце и пр.

IMG_20200103_130605

IMG_20200103_130635

Така всъщност оползотворяваме част от стаята, която не се използва за нищо, и вместо да пълня шкафовете и гардероба с връхни дрехи, раници и шапки, просто ги слагам там, където няма да пречат на никой.

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.