Как да съхраняваме оптимално храната в хладилника

Хладилникът е основен инструмент за съхранение на храната у дома, особено на малотрайната такава. Затова е важно да се грижим за него, да го организираме правилно и да използваме максимално ефективно функциите му, за да избегнем развалена храна.

Няколко важни принципа:

Добро познаване на всички функции на хладилника

Прочетете и пазете упътването на своя хладилник, тъй като всяка марка си има особености. Колкото по-добре познавате функциите на своя хладилник, толкова по-ефективно ще си служите с него.

Редовно почистване на хладилника поне веднъж месечно

Това означава да извадим всички храни, да премахнем развалените и да оползотворим тези, които са започнали да повяхват. Да изтръскваме всички чекмеджета и кутии. Остатъци от пръст, изсъхнали листа, изгнили единични плодове или зеленчуци увеличават риска от замърсяване и разваляне на останалата храна.  

Да почистим с влажна кърпа всички рафтове. Не е нужно да използваме специални препарати. Аз използвам кърпа, напоена в прясно изцеден лимонов сок, след което минавам отново с мокра кърпа.

Оптимална подредба на храната в хладилника

Има едно правило, че горните два рафта в хладилника са предназначени за готови за консумация храни, които не изискват термична обработка. Там може да съхраняваме млечни храни, отворени буркани с храна, готвени ястия, конфитюри, лютеница и т.н.

Най-високият рафт, който обикновено е на нивото на гърдите ни, е предназначен за готвена храна в купи, тенджери, тави, за торти и други обемни храни. Неслучайно е най-висок, за да можем лесно да прибираме вътре високите тенджери и кутии.

Най-долният рафт, който обикновено стои непосредствено преди чекмеджетата с плодовете и зеленчуците, е предназначен за сурови храни, които се консумират само след термична обработка – месо, риба, морски дарове, яйца. Поставят се най-отдолу, за да се избегне теч, който да замърси останалите храни.

Всички храни в хладилника трябва да са поставени в кутии, восъчни кърпи за съхранение на храна, съдове с капаци, за да са избегне кръстосано замърсяване.  

Организация на хладилника

Аз лично спазвам принципа FIFO (First in, first out) или консумирайте първо храната, която сте купили най-отдавна, като я поставяте пред тази, която има по-дълъг срок на годност. Например, ако купувате кисело мляко, но в хладилника ви има вече кофичка с кисело мляко, поставете новата зад старата.

Не препълвайте хладилника. Колкото повече храна има в него, толкова по-трудно е нейното охлаждане. Освен това трябва да има добра циркулация на въздух между храните в хладилника.  

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.